Obrenovac, 04.07.2022

7 CRVENIH ZONA SRBIJE!


Izvor: Kurir.rs/Blic/Lokalne novine | Obrenovac, 28.04.2022.
Stru─Źnjaci upozoravaju na NAJUGRO┼ŻENIJA podru─Źja i koja bi se prva mogla na─çi NA UDARU ZEMLJOTRESA!

Foto:Shutterstock


Zemljotres koji je pred vaskršnje praznike pogodio Hercegovinu, dobro je zaljuljao okolne dr┼żave, pa i Srbiju, te opet pokrenuo pri─Źe o eventualnim ja─Źim potresima koji bi u budu─çnosti mogli da se presele i kod nas.

Potres ja─Źine 5,7 stepeni po Rihteru, sa epicentrom u Stocu, udaljenom 15 kilometara od Ljubovije i 40 km od Mostara, pri─Źinio je prili─Źnu materijalnu štetu, odneo ┼żivot 27-godišnje Elmire Sefo koja je stradala nakon što se stena odlomila sa brda i pala na njenu ku─çu, a u no─çi izme─Ĺu petka i subote dobro je zaljuljao i zgrade u pojedinim gradovima širom Srbije, pa i u Beogradu. A osetio se i u BiH, Hrvatskoj, Italiji, Crnoj Gori, Albaniji.

- Zemljotres u Hercegovini je po ja─Źini bio sli─Źan onom u Petrinji iz 2020. godine, ali su zahvaljuju─çi stenovitom, krškom tlu bili bla┼żi efekti u Hercegovini - objasnio je hrvatski seizmolog Krešimir Kuk.

Neki krak ─çe krenuti i ka nama

Hercegovina je poznata kao trusno podru─Źje.

- Hercegovina je prostor sa najviše umerenih zemljotresa, tokom godine ima mnogo potresa magnitute tri i ─Źetiri stepena. Ipak, kada zemljotres ima ovako veliku magnitudu, a to odgovara najve─çem u poslednjih 100 godina i kad vidimo kako se to ┼żarište ponašalo u prošlosti, mogu da ka┼żem da je verovatno─ça da se u tom istom prostoru narednih dana dogodi ja─Źi potres minimalna - rekla je seizmolog Slavica Radovanovi─ç.

Po njenom mišljenju, me─Ĺutim, realno je da se za nekoliko godina seizmi─Źka aktivnost iz Hercegovine prenese na susedne prostore.

- Seizmi─Źka aktivost na prostoru Dinarida ─çe se razvijati. Videli ste to u bliskoj prošlosti po potresima. Zagreb, Albanija, sada Hercegovina... Razvija─çe se, a neki kraci ─çe i─çi i ka nama, ka spoljnim obroncima Dinarida. Setite se uostalom tri najja─Źa zemljotresa na prostorima bivše Jugoslavije dogodila su se u relativno kratkom periodu - Skoplje, Banjaluka, Crna Gora. Sada smo u jednom ciklusu koji traje - ispri─Źala je Radovanovi─çeva za TV Nova S.

Ja─Źi potresi u narednih 10-12 godina

Po njenom mišljenju, najugro┼żenija bi mogla da bude isto─Źna Srbija.

- Imamo prostore u kojima dugo nismo imali ja─Źe potrese, pre svega u isto─Źnoj Srbiji. Tek neke manje kod Para─çina. Tu ─Źak nismo bele┼żili ni slabe zemljotrese. Isto kao i prostor koji se “budi” zbog Petrinje, a on se prostire od Ju┼żne Morave na jugu, preko Krupnja, Ljiga, Lazarevca do Petrovca na Mlavi.

Radovanovi─çeva je pre nekoliko meseci, nakon potresa koje smo imali u Šumadiji, izjavila da se mo┼że o─Źekivati da ─çe u narednih deset do 12 godina Srbiju pogoditi ja─Źi zemljotres. Prema njenim re─Źima intenzitet tog ja─Źeg zemljotresa zavisi─çe od toga šta ─çe se dešavati u nekim delovima susednih dr┼żava.

Ona je podsetila i na interesantan podatak da je iste godine, 1927, kada je bio poslednji veliki zemljotres u Stocu (BiH), bio i potres na Rudniku, jedan od najve─çih zabele┼żenih zemljotresa u Srbiji.

- To svedo─Źi o tome da su naši prostori povezani.

Sedam crvenih zona

Geološki informacioni sistem Srbije ozna─Źio je sedam podru─Źja sa mogu─çim jakim zemljotresima.

- Vojvodina - Kanji┼ża, Be─Źej, Novi Sad i Ruma

- Zapadna Srbija - Loznica, Krupanj i Bajina Bašta

- Centralna Srbija - Lazarevac, Aran─Ĺelovac, Rudnik, Kraljevo i Kopaonik

- Podru─Źje Velike Morave - Svilajnac, Jagodina i Stala─ç

- Podru─Źje isto─Źne Srbije - Golubac i Negotin

- Podru─Źje izme─Ĺu Nišave i srednjeg i gornjeg toka Ju┼żne Morave - Dimitrovgrad, Bosilegrad, Niš i Vranje

- Kosmet - Pe─ç, Prizren, Priština, Lipanj i Uroševac

Prema tim procenama na podru─Źju Srbije zemljotresi ja─Źine šest stepeni Merkalijeve skale ugro┼żavaju 13 odsto površine, ja─Źine sedam stepeni 59 odsto, ja─Źine osam stepeni 23 odsto, a oni ja─Źine devet stepeni oko pet odsto površine Srbije. To zna─Źi da je oko 87 odsto teritorije Srbije ugro┼żeno zemljotresima koji ošte─çuju gra─Ĺevinske objekte.

Kao onaj što je bio u Kraljevu 2010.

Branko Dragi─çevi─ç, direktor Seizmološkog zavoda Srbije, nedavno je istakao “da se na našim prostorima prose─Źno doga─Ĺaju onakvi zemljotresi kao što je bio onaj u Kraljevu 2010. i da nam takvi slede”.

Zemljotresi sa magnitudom 5,5 jedinica Rihterove skale u 21. veku ne smeju da pri─Źine nikakvu materijalnu štetu, odnosno ne smeju da ugroze ni ljudske ┼żivote ni imovinu, jer su tehnologija i na─Źin gradnje toliko uznapredovali da mi mo┼żemo grade─çi objekte koji su otporni na dejstvo zemljotresa u potpunosti da se zaštitimo. Me─Ĺutim, imamo i starih objekata, koji su izgra─Ĺeni nakon 1963. pri ─Źijoj gradnji nisu poštovani propisi, na kojima su ra─Ĺene neke intervencije koje su dodatno uticale na njihovu ranjivost”.

U Srbiji maksimalno pet do šest stepeni

Najja─Źi zemljotres magnitude šest stepeni Rihterove skale registrovan je u Lazarevcu 1922. godine. Me─Ĺutim, meteorolog Ivan Risti─ç isti─Źe da su zemljotresi te ja─Źine kod nas vrlo retki.

- Maksimalno, kod nas mo┼że biti od pet do šest stepeni. Ali i to se dešava jednom u 100 godina - rekao je Risti─ç.

On je za pojedine medije napomenuo “da se samo u Vojvodini mo┼że o─Źekivati mirno tlo”.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE