Obrenovac, 12.08.2022

STI┼ŻE GAS U BARI─ć (VIDEO)


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 12.01.2022.
Ove nedelje GO Obrenovac po─Źela je da priklju─Źuje prva doma─çinstva na gasovodnu mre┼żu

Foto:lokalnenovine.rs


Nakon praznika, kao što je ranije najavljeno, po─Źelo je prijavljivanje vlasnika doma─çinstava za grejanje na gas. Gra─Ĺani mesnih zajednica Bari─Ź, Mislo─Ĺin, Mala Moštanica, Skela, Uš─çe, Orašac, Stubline i Dra┼żevac, dobi─çe priliku da svoja doma─çinstva priklju─Źe na grejanje na gas, što ─çe prema procenama vlasnika doma─çinstava sa ovog podru─Źja u zna─Źajnoj meri smanjiti troškove grejanja tokom zimskog perioda. Me─Ĺutim, grejanje na gas je izme─Ĺu ostalog i ekološki prihvatljiviji na─Źin grejanja.

Predsednik Gradske opštine Obrenovac Miroslav ─îu─Źkovi─ç naveo je, da je u toku podnošenje prijava za priklju─Źenje na gas i pozvao gra─Ĺne da iskoriste mogu─çnost i promene na─Źin grejanja svojih doma─çinstava.

– Gra─Ĺani mogu do─çi do mesnih kancelarija i podneti prijave za priklju─Źenje na gas. Mi ─çemo nakon podnetih prijava, iza─çi na teren, kako bi se izvršila kontrola instalacija i dobila saglasnost za prijem – naveo je ─îu─Źkovi─ç.

Vlasnici doma─çinstava prilikom prijavljivanja za priklju─Źak na gasovodnu mre┼żu, potrebno je da dostave kopiju li─Źne karte vlasnika objekta, izvod iz lista nepokretnosti, lokaciju objekta na kopiji katastraskog plana, odobrenje za izgradnju, odnosno odobrenje za upotrebu. Obrazac zahteva za priklju─Źak na mre┼żu gasovoda, gra─Ĺani mogu preuzeti u kancelarijama Saveta mesnih zajednica, kao i na zvani─Źnom sajtu Gradske opštine Obrenovac.

Kako isti─Źe ─îu─Źkovi─ç, cena priklju─Źka je 780 eura, a pla─çanje se mo┼że izvršiti u 36 mese─Źnih rata.

–Cena koriš─çenja gasa je 36 dinara po kubiku, što je za jedno doma─çinstvo jeftinije od toplovoda u Obrenovcu – istakao je ─îu─Źkovi─ç.

─îu─Źkovi─ç je podsetio, da ─çe se priklju─Źenjem doma─çinstava na novi sistem grejanja, zna─Źajno uticati na zaštitu ┼żivotne sredine.

– Najve─çe zaga─Ĺenje vazduha, dolazi upravo iz individualnih kotlarnica, iz lo┼żišta koja su na fosilna goriva, kao što su drva i ugalj. Prelazak na gas, suštinski zna─Źi ─Źistiji vazduh u Bari─Źu i u svim ostalim mesnim zajednicama gde se koriste fosilna goriva, a gde sada gra─Ĺani imaju mogu─çnost prelaska na grejanje doma─çinstava na gas – objasnio je ─îu─Źkovi─ç.

On je ovom prilikom poru─Źio, da ─çe u subotu, 15. januara prve ku─çe sa podru─Źja mesne zajednice Dudovi, na kome se gradi Tre─ça magistrala, biti priklju─Źene na sistem daljinskog grejanja.

Nenad Radomirovi─ç iz mesne zajednice Bari─Ź istako je, da ─çe priklju─Źenje na gas pre svega olakšati svakodnevni ┼żivot ─Źlanova doma─çinstva.

– Trenutno izdvajamo oko 70.000 dinara za grejanje, tako da bi nam sa te finansijske strane zna─Źilo da se grejemo na gas. Me─Ĺutim, problem pravi i iznošenje pepela, koje ne znam gde da odla┼żemo, a roditelji su stariji, pa bi svakako bilo efikasnije da se grejemo na gas, bilo bi nam lakše – poru─Źio je Radomirovi─ç.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE