Obrenovac, 13.06.2021

SUPER INVESTICIJA


Izvor: nova.rs/N1/Lokalne novine | Obrenovac, 13.05.2021.
Priklju─Źak za gas od 469 do preko 1.000 evra

Foto:Rupert Trischberger / Panthermedia / Profimedia


Koliko ─çe jedno doma─çinstvo u Srbiji platiti priklju─Źak na gasnu mre┼żu zavisi prvenstveno u kojoj opštini se nalazi i koji operator distributivnog sistema prirodnog gasa "pokriva" njegovu teritoriju. Cene se, uvidom u pojedina─Źne cenovnike na sajtovima ovih preduze─ça, kre─çu od 469 evra, pa do više od 1.000 evra.

Najava zvani─Źnika da ─çe i doma─çinstva u Srbiji imati rok od tri godine da zamene „individualna lo┼żišta“, odnosno svoje pe─çi i kotlove na ugalj ─Źistijim izvorima energije – poput peleta, gasa, elektri─Źne energije, otvorilo je pitanje cene ovakvog, nimalo jeftinog poduhvata.

Kada je re─Ź o priklju─Źku na gasovodnu mre┼żu, uprkos najavama da ─çe on znatno pojeftiniti, situacija „na terenu“ i dalje se razlikuje od opštine do opštine. Ta─Źnije, sve zavisi od preduze─ça koja imaju licencu za takozvanog operatora distributivnog sistema prirodnog gasa na odre─Ĺenoj teritoriji.

Srbijagas je, iako je najavljivano još od prošle godine, od 15. aprila kona─Źno spustio cene gasnog priklju─Źka na 780 evra, sa PDV-om. To bi, po trenutnom kursu iznosilo 91.712 dinara. Ovaj trošak mo┼że da se plati na 36 rata, ali se ceo iznos PDV-a – koji je, kako se navodi, sadr┼żan u ovoj ceni – mora platiti unapred, dok se ostatak duga deli na rate.

S obzirom da je stopa PDV-a 20 odsto, to bi zna─Źilo da se, u slu─Źaju kada se doma─çinstvo priklju─Źuje na mre┼żu Srbijagasa, 130 evra pla─ça odmah, a ostatak od 650 evra se deli na 36 rata, što po rati iznosi oko 18 evra (po trenutnom kursu to je 2.123 dinara). Mre┼ża Srbijagasa, ina─Źe, pokriva dobar deo teritorije Srbije.

Ipak, iako je spustio cenu, Srbijagas nije me─Ĺu najpovoljnijim ponu─Ĺa─Źima kada je re─Ź o priklju─Źivanju doma─çinstava na gasnu mre┼żu.

Najjeftiniji i najskuplji

Najjeftiniji priklju─Źak je, sude─çi po zvani─Źnim podacima sa sajta JP „Vrbas-gas“ u – Vrbasu. Gra─Ĺani ove ba─Źke opštine priklju─Źak pla─çaju 55.158 dinara, sa PDV-om, što je po va┼że─çem srednjem kursu 469 evra. Novi cenovnik u primeni je od 1. januara ove godine.

Re─Ź je o tipskom priklju─Źku G4, koji je dovoljan za zagrevanje do 150 kvadrata i o priklju─Źenju na ve─ç izgra─Ĺenu gasovodnu mre┼żu.

Gra─Ĺani Po┼żege, koji ┼żele da uvedu grejanje na prirodni gas, priklju─Źak na gasovodnu mre┼żu plati─çe 80.660,4 dinara sa PDV-om.

Ovaj iznos mo┼że da se podeli na devet rata, pri ─Źemu je, prema informacijama sa zvani─Źnog sajta distributera, preduze─ça SIGas, prva rata najve─ça i iznosi 27.217 dinara plus PDV (32.660,4 dinara), a ostalih osam je po 5.000 dinara plus PDV (6.000 dinara).

U Somboru, pak, gra─Ĺani priklju─Źak pla─çaju znatno više. Prema podacima sa zvani─Źne intenet stranice distributera Sombor-gas, gasni priklju─Źak G4 (dovoljan za zagrevanje do 150 kvadrata) košta 110.077,2 dinara sa porezom, bez opcija pla─çanja na rate.

Skupo je i u još jednoj vojvo─Ĺanskoj opštini – JP „Standard“ Ada napla─çuje priklju─Źak 113.342 dinara, sa PDV-om.

Postoji i preduze─çe u Trsteniku, koje priklju─Źak napla─çuje 162.281 dinar i to bez PDV-a (sa porezom je ovaj iznos ─Źak 194.737 dinara), mada je re─Ź o cenovniku koji je po─Źeo da se primenjuje od 1. januara 2019. godine, a novijih podataka koji bi ukazali da je došlo do promene cene na ni┼że na sajtu – nema.

Opštine, ina─Źe, i same subvencionišu priklju─Źivanje na gasnu mre┼żu.

Tako je opština U┼żice, kako je preneo Danas, najavila da ─çe gasni priklju─Źak za sve zainteresovane do kraja godine biti 540 evra sa PDV-om, uz pla─çanje na 24 rate.

Gasifikacija – dr┼żavni posao

Vojislav Vuleti─ç, predsednik skupštine Udru┼żenja za gas Srbije za portal N1 isti─Źe da bi gasifikacija doma─çinstava trebalo da bude – dr┼żavni posao.

„Smatram da je gasifikacija i zamena postoje─çih goriva – pogotovo uglja – korisna za dr┼żavu. U Evropi i svetu gde postoji gasifikacija, najmanje 90 odsto doma─çinstava je gasifikovano, jer je u toj situaciji najkvalitetnija valorizacija primarnog goriva. Dr┼żava Srbija je deficitarna i sa naftom, i sa prirodnim gasom i kvalitetnim ugljem za široku potrošnju, pa moramo da ih uvozimo. Ako dr┼żava ve─ç uvozi onda bi trebalo da gra─Ĺanima omogu─çi da koristi gorivo gde je najve─çi stepen iskoriš─çenja i najve─ça valorizacija, a to je mogu─çe posti─çi sa prirodnim gasom“, naveo je Vuleti─ç.

Kako je dodao – ovo što Srbijagas radi (sni┼żavaju─çi cenu gasnog priklju─Źka) je, isti─Źe – „korisno za dr┼żavu Srbiju, a ne za Srbijagas“.

Koliko ima operatora

U Ministarstvu rudarstva i energetike potvr─Ĺuju da se cene gasnih priklju─Źaka razlikuju po opštinama, ali su jedinstvene na podru─Źju gde distribuciju radi isto preduze─çe.

„Delatnost distribucije i upravljanja distributivnim sistemom za prirodni gas na teritoriji Republike Srbije obavlja 31 operator distributivnih sistema“, ka┼żu za portal N1 u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Kako ukazuju, u skladu sa odredbama Zakona o energetici cena priklju─Źka utvr─Ĺuje se na osnovu Metodologije za odre─Ĺivanje troškova priklju─Źenja na sistem za transport i distribuciju prirodnog gasa, koju je donela Agencija za energetiku Republike Srbije.

„Operator distributivnog sistema, na osnovu uprose─Źenih koli─Źina i normativa, donosi odluku kojom utvr─Ĺuje visinu troškova priklju─Źenja tipskim priklju─Źcima u skladu sa ovom metodologijom koju dostavlja Agenciji za energetiku Republike Srbije radi provere njene uskla─Ĺenosti sa metodologijom, najkasnije do 30. novembra svake teku─çe godine, s tim da se ona primenjuje danom po─Źetka naredne kalendarske godine. Shodno tome, cene priklju─Źaka se razlikuju po opštinama, ali su jedinstvene na onom podru─Źju na kojem delatnost distribucije i upravljanja distributivnim sistemom obavlja jedan operator distributivnog sistema“, ukazuju u Ministarstvu rudatstva i energetike.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE