Obrenovac, 23.09.2023

┼áOK IZVE┼áTAJ: SRBIJA JE NAJSRE─ćNIJA ZEMLJA U REGIONU, EVO I ZA┼áTO


Izvor: Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 30.03.2023.
Stru─Źnjaci otkrili stvar koja je PRESUDILA U NA┼áU KORIST

Foto:Mykhailo Brodsky


Sude─çi prema najnovijem Svetskom izveštaju o sre─çi, Srbija se popela na listi najsre─çnijih zemalja sveta. Na listi od 150 zemalja mi se nalazimo na 45. mestu, ispred nas su u regionu samo Slovenci, dok je Hrvatska na 48., Ma─Ĺarska 51. Crna Gora na 67., a Bosna i Hercegovina je na 71. mestu.

E, verovatno se pitate koja zemlja je na prvom mestu i ve─ç šesti put zaredom, zlatna medelja pripada Finskoj. Na drugom mestu nalazi se Danska, a slede Island, Izrael, Holandija, Švedska, Norveška, Švajcarska, Luksemburg i Novi Zeland. Avganistan i Liban su na samom dnu liste.

Kako se odre─Ĺuje najsre─çnija zemlja

Kako bi odredili najsre─çniju zemlju na svetu, stru─Źnjaci su analizirali sveobuhvatne podatke istra┼żivanja iz 149 zemalja, posebno prate─çi u─Źinak u šest kategorija: bruto doma─çi proizvod po glavi stanovnika, socijalna politika i zdrav ┼żivotni vek, zatim sloboda donošenja sopstvenih ┼żivotnih izbora, velikodušnost populacije, kao i nivo korupcije.

Da bi uporedili podatke svake zemlje, istra┼żiva─Źi su stvorili izmišljenu zemlju koju su nazvali Distopija i ispunili je „najsrec╠ünijim ljudima na svetu“. Zatim su postavili Distopiju kao vrednost u svakoj od šest kategorija i izmerili rezultate zemalja u stvarnom svetu u odnosu na ovu vrednost.

Ana Rodi─ç, savetnik za li─Źni razvoj, komunikaciju i hipnoterapeut, gostovala je u emisiji Puls Srbije gde je otkrila šta je to što ─Źini sre─çu ─Źoveka.

- Sre─ça jeste pre svega individualni do┼żivljaj, ali da zavisi od mnogo faktora. Ako ljudi nisu zadovoljili osnovne potrebe ne mo┼że se o─Źekivati da imaju zadovoljene potrebe sa vrha piramida. Druga─Źije re─Źeno, što su društva bogatija to novac ima manji motivacijski aspekt u do┼żivljaju sre─çe, a što su društva siromašnija tu je novac bitniji u do┼żivljaju sre─çe - rekla je Rodi─ç.

Psiholog Dragica Danilovi─ç uklju─Źila se u emisiju i navela šta je to što nam je donelo pomeranje na ovoj lestvici.

- Radili su istra┼żivanja kroz vreme i koje ljude generalno asociraju na sre─çu. Uvek su birali jednu re─Ź, a to je sigurnost. To je prva re─Ź kroz vreme koja asocira na sre─çu, a druga re─Ź danas koja je jako bitna je slobodno vreme - rekla je Danilovi─ç i dodala:

- Mi imamo jak imunitet psihe i to je ono što nas izdvaja od drugih. Ono nešto što mogu da primetim posmatraju─çi druge narode i ┼żive─çi me─Ĺu njima je da smo mi navikli na probleme i teške situacije. Samim tim se lakše izborimo sa tim. Rekli su da je do ovog pada nekih zemalja došlo zbog pandemije i sli─Źnog, dok nama nije toliko.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE