Obrenovac, 29.11.2021

SAZNAJTE KOLIKA ─ćE VAM BITI PENZIJA!


Izvor: Espreso/Novosti/Lokalne novine | Obrenovac, 04.11.2021.
Pomo─çu proste ra─Źunice do─Ĺite do TA─îNOG IZNOSA

Foto:Beta/Dragan Goji─ç


Kada bi zaposleni kome mese─Źno na ra─Źun le┼że prose─Źan iznos srpske zarade ovog trenutka otišao u penziju, a da je pritom ─Źitav radni vek primao republi─Źki prosek, na njegovom ─Źeku pisalo bi 34.482 dinara.

Tako bi osiguranik sa 40 godina sta┼ża dobio 30.000 dinara manje nego da je nastavio da odlazi na posao. Prema poslednjim podacima, prose─Źna zarada u Srbiji je 64.639 dinara. Zato i ne ─Źudi što mnogi koji su ostvarili uslov za penziju ─Źesto ne ┼żele da napuste radno mesto.

Ra─Źunica pokazuje da radnik sa prosekom dobijanjem rešenja za penziju "pada" gotovo na nivo republi─Źkog minimalca. To zna─Źi da bi svi oni sa manjim platama dobili i znatno ni┼żi ─Źek.

- Minimalna zarada je promenljiva kategorija i nije svake godine isti odnos prema prose─Źnoj, tako da se ne mo┼że obra─Źunati iznos koliku bi penziju imao neko ko je ─Źitavog radnog veka radio za najni┼żi iznos, bez uvida u konkretne pojedina─Źne podatke - objašnjavaju u Fondu PIO.

Iznos ─Źeka odre─Ĺuje se na osnovu podataka registrovanih u mati─Źnoj evidenciji, odnosno na osnovu navršenog penzijskog sta┼ża i ostvarenih zarada. Prilikom odre─Ĺivanja visine penzije ura─Źunava se ceo radni vek, što zna─Źi da u zaradu ulaze svi ostvareni prihodi za koje su pla─çeni doprinosi za PIO. To mogu da budu honorari ispla─çeni na osnovu raznih ugovora o delu koje je zaposleni imao tokom radnog veka.

Nezvani─Źni podaci govore da za minimalac u Srbiji trenutno radi oko 350.000 ljudi ili oko 15 odsto svih zaposlenih u zemlji. Oni su zaposleni na najjednostavnijim poslovima, a neretko se dešava da ovaj novac primaju i u preduze─çima koja sasvim dobro posluju. Od tog broja, nešto manje od njih 30.000 je u javnom sektoru, a ne bi trebalo zaboraviti da ima i onih koji zara─Ĺuju manje od minimalca. Tako i ne ─Źudi što spisak PIO fonda sa penzijama ni┼żim od 30.000 dinara broji više od milion imena.

Visina starosne penzije odre─Ĺuje se prema ostvarenom penzijskom sta┼żu i zaradama, odnosno osnovicama osiguranja za koje je pla─çen doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje. Obra─Źun se vrši stavljanjem u odnos ukupne zarade (osnovice) osiguranika, u pravilu, po─Źev od 1. januara 1970. godine sa prose─Źnom godišnjom zaradom u Srbiji za svaku kalendarsku godinu i na taj na─Źin se dobija godišnji li─Źni koeficijent, koji ne mo┼że biti ve─çi od pet. Zbir godišnjih li─Źnih koeficijenata se zatim deli sa periodom za koji su obra─Źunati i dobija se li─Źni koeficijent, koji ne mo┼że biti ve─çi od 3,8. On se mno┼żi sa ukupno ostvarenim penzijskim sta┼żom i opštim bodom.

- Opšti bod je fiksni iznos koji se uskla─Ĺuje na isti na─Źin kao i penzija - objašnjavaju u PIO. - Osiguranicima ┼żenama sta┼ż se uve─çava u odre─Ĺenom procentu, a sta┼ż za obra─Źun iznosa penzije ne mo┼że iznositi više od 45 godina.

Prevremena starosna penzija se odre─Ĺuje na isti na─Źin kao i starosna, s tim što se trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec ranijeg odlaska u penziju. Umanjenje mo┼że iznositi najviše 20,4 procenta. Kod invalida va┼żi pravilo da se posle obra─Źuna, koji je isti kao i kod prethodnih, uve─çava i za dodati sta┼ż koji zavisi od navršenih godina ┼żivota i pola osiguranika. Ako je invalidnost prouzrokovana povredom na radu ili profesionalnom boleš─çu, penzija se obra─Źunava prema penzijskom sta┼żu od 40 godina.

- Kod porodi─Źne se odre─Ĺuje na osnovu iznosa penzije umrlog osiguranika, i to u procentu koji zavisi od broja ─Źlanova porodice. Za jednog je 70 odsto, za dva 80, za tri ─Źlana 90, za ─Źetiri i više ─Źlanova 100 procenata - navode u Fondu.

To zna─Źi da ako je preminuli korisnik imao ─Źek na 40.000 dinara, njegov naslednik ima─çe 28.000.

Donošenje rešenja zavisi od toga da li su prikupljeni svi podaci koji su neophodni da bi se moglo odlu─Źivati o pravu na penziju. U cilju da korisnik što pre po─Źne da prima svoje prinadle┼żnosti, Zakonom o PIO predvi─Ĺena je mogu─çnost donošenja privremenog rešenja. Ono se donosi kada su ispunjeni uslovi za sticanje penzije, ali nisu poznati i kompletirani svi podaci koji su potrebni za donošenje kona─Źnog rešenja, kao što su podaci o sta┼żu osiguranja, zaradama i visini doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE