Obrenovac, 07.06.2023

SRBIN KOJI JE SVOJ NAROD ZAVIO U CRNO


Izvor: Espreso/Istorijski zabavnik/Lokalne novine | Obrenovac, 29.05.2022.
Zvali ga LJUTA GUJA u Srbiji, a u Maarskoj HEROJ! Znate li o kome je RE?

Foto:訄赲郇郋 赲郅訄郇邽赲郋, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1145583


Za Maare je bio nacionalni heroj. I danas se po njemu nazivaju ulice i trgovi, a poštuje se kao jedan od 13 revolucionarnih voa i ovek koji se borio za nove ideje na kojima je ova dr鱉ava i nastala. Za Srbe, u pitanju je izdajnik koji je sopstveni narod "zavio u crno".

Jovan Damjani ili Janoš Damjani (kako su ga zvali Maari), bio je srpski graniarski oficir u Austrijskom carstvu i general maarske vojske tokom Maarske revolucije 1848.

Damjani je kontroverzna linost. Maari ga smatraju svojim nacionalnim herojem, a Srbi izdajnikom jer je predvodio maarske snage protiv Srba koji su se borili za Srpsku Vojvodinu, na strani habzburgovaca. Tada je i dobio nadimak “Ljuta guja”, “srpski izdajica”.

Roen je u mestu Stra鱉a pored Vršca u Banatu, tadašnjoj Vojnoj krajini. Izbijanjem revolucije 1848. godine unapreen je u in majora. Iako je bio pravoslavni Srbin, bio je veoma privr鱉en idejama maarskih revolucionara i reformista.

Iako ne postoje pouzdani dokazi pripisuju mu se i neke antisrpske izjave.

– Srbi ne treba da postoje i neu se smiriti dok i poslednji Srbin na svetu ne bude mrtav, a kada se to dogodi, sam sebe u ubiti – navodno je rekao Damjanovi.

Sposobnost i hrabrost u borbama kod Alibunara i Stra鱉e u revoluciji iz 1848. godine su ga dovele do unapreenja u in pukovnika. Veoma brzo je dostigao reputaciju najhrabrijeg u maarskoj armiji.

Damjanieva hrabrost i ueše u borbama kod Horta i Hatvana, takoe i u krvavoj bici kod Išasega, pretvorile su ga u nacionalnog heroja. Ovo mu je potvrdio Lajoš Košut lino, kada mu je pred itavim bataljonom predao svoj šešir.

Svoj vrhunac u vojnoj karijeri je do鱉iveo kada je pobedio u bici kod mesta Našalo, koje je dovelo do osloboenja tvrave Komoran.

Posle bitke kod mesta Vilagoš i katastrofalnog poraza predao se ruskim snagama. Od tada je postala poznata njegova izjava da e tvravu predati jednoj jedinoj eti Kozaka, ali da e je braniti do poslednje kapi krvi protiv Austrijske carske armije.

Predao se ruskom generalu Dimitriju Buturlinu, koji ga je posle predao Austrijancima koji su ga 6. oktobra 1849. godine obesili u Aradu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili PR Agencija za izradu i odr鱉avanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navoenje izvora
Ostale uslove kori禳enja portala proitajte OVDE