Obrenovac, 14.06.2024

SRBI KUPUJU NELEGALNE LEKOVE, A NISU SVESNI ŠTA JE SVE U NJIMA


Izvor: Kurir.rs/RTS/Lokalne novine | Obrenovac, 06.04.2023.
Mreže i sajtovi napravili pometnju, a kad OVO ČUJETE ŠOKIRAĆETE SE

Foto:Stu Gray / Alamy / Alamy / Profimedia, Shutterstock, Ilustracija


U falsifikovanim lekovima na crnom tržištu u Srbiji mogu se naći i otrovi za pacove, ostaci cementa, pesticidi i drugi kontaminirani sastojci, kaže za RTS Igor Špadijer iz Grupacije uvoznika i distributera dijetetskih suplemenata.

Društvene mreže i sajtovi napravili su veliku pometnju, te građani iz neznanja kupuju nelegalne lekove i suplemente. Poručuje i da je ipak došlo do istorijskog pada u prodaji nelegalnih lekova.

Špadijer, naime, objašnjava za RTS da su 2019. godine počeli sa edukacijom građana, koji na internetu i društvenim mrežama nisu znali da prepoznaju crno tržište, ističući da je i to razlog zbog kojeg je došlo do "istorijskog pada".

"Proizvodili su u regionu, ali i u drugim zemljama. Putem crnog tržišta dolazili su do nas i distribuirali se putem društvenih mreža. Pitanje je šta je u takvim lekovima – u kakvim uslovima su pravljeni i koje su sirovine korišćene“, objašnjava Špadijer.

Naglašava da su u lažnim suplementima stučnjaci pronalazili i otrove za pacove, ostatke cementa, pesticide i druge kontaminirane sastojke.

Na pitanje šta navodi građane da kupuju lekove na crnom tržištu, Špadijer objašnjava da se u praksi pokazalo da su često u zabludi, da ne razlikuju legalnu od nelegalne prodaje, kao i da su društvene mreže i sajtovi napravili veliku pometnju.

"Dijetetske suplemente kontroliše sanitarni inspektor, dok crno tržište MUP i Uprava carina u koordinaciji“, zaključuje Špadijer.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE