Obrenovac, 13.06.2021

KORONA VIRUS STEGAO KAIŠ SRPSKOJ DIJASPORI


Izvor: Kurir.rs/Beta/Lokalne novine | Obrenovac, 18.05.2021.
Iznos li─Źnih transfera 3,1 milijardu evra ┼íto je za 11,2 odsto manja nego godinu pre

Foto:Shuter


Ro─Ĺaci iz inostranstva lane su gra─Ĺanima u Srbiju poslali 3,1 milijardu evra, ali pandemija je stegla kaiš, pa je ova suma doznaka za 11,2 odsto manja nego godinu pre.

Kriza je nešto ja─Źe pogodila srpsku dijasporu, jer je iznos li─Źnih transfera na svetskom nivou pao za samo 1,6 procenata. Svetska banka je izvestila da su globalni tokovi doznaka lane ostali sna┼żni, nasuprot pesimisti─Źnim projekcijama zbog korone, pa je pad umesto predvidjenih 20 procenata na kraju prošle godine bio 15 puta manji.

U odnosu na 2019. godinu, kako ka┼żu iz Narodne banke Srbije, priliv doznaka je bio manji kao posledica pandemije i njenog nepovoljnog uticaja na ekonomska kretanja u zemljama u kojima dominantno radi srpska dijaspora.

"Najve─çi pad priliva po osnovu doznaka zabele┼żen je u drugom tromese─Źju 2020. godine, kada je stiglo oko 30 odsto manje novca, u poredjenju sa drugim tromese─Źjem 2019. godine", rekli su u NBS za današnje "Novosti".

U tre─çem tromese─Źju priliv doznaka je polako po─Źeo da se oporavlja, a u ─Źetvrtom je krenuo blagi rast. Posmatrano po zemljama, tradicionalno najviše doznaka dolazi iz zemalja u kojima ┼żivi i radi najve─çi deo dijaspore. Smanjenje priliva doznaka zabele┼żeno je u gotovo svih zemljama, a najve─çi pad bio je od tradicionalno najve─çih pošiljalaca - Nema─Źke, Švajcarske, Italije, Francuske i Austrije.

Uvodjenjem inovativnih rešenja, pre svega regulisanjem rada platnih institucija i instant pla─çanja, olakšani su prekograni─Źni transferi, ka┼żu u NBS. To je doprinelo da se iz godine u godinu pove─çava u─Źeš─çe doznaka koje u Srbiju ulazi formalnim kanalima, preko ra─Źuna banaka i operatera brzog transfera novca.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE