Obrenovac, 20.06.2021

SAVETI KOJI SPA┼áAVAJU ┼ŻIVOT


Izvor: Telegraf/Alo.rs/I.T./Lokalne novine | Obrenovac, 09.06.2021.
Kako se bezbedno spasiti iz stana zahva─çenog po┼żarom ?

Foto:Shuterstoock


U situaciji kada se vatra širi teško je ostati pribran...

U zgradi u Bulevaru Milutina Milankovi─ça 110 na Novom Beogradu danas je izbio po┼żar. U istoj zgradi u martu 2020. u po┼żaru je stradalo sedmoro stanara.

Ovoga puta, na sre─çu, povre─Ĺenih kao ni ┼żrtava nema, a prema prvim informacijama po┼żar je izbio na terasi i proširio se na sobu.

Na┼żalost, po┼żari nisu retkost na našim prostorima. Iz MUP-a Srbije podse─çaju kako bi se trebalo ponašati kada izbije po┼żar i koje korake bi trebalo napraviti u cilju bezbedne evakuacije, ali i prevencije.

1. Pozovite vatrogasce

Ukoliko primetite po┼żar ili osetite miris dima u vašem stanu ili zgradi, pozovite vatrogasnu slu┼żbu i nikada nemojte pretpostavljati da je neko to ve─ç u─Źinio.

Ako u toku no─çi primetite po┼żar, a nemate alarm za slu─Źaj opasnosti, iza─Ĺite na prozor ili u hodnik i vi─Źite "Po┼żar", tako da probudite uku─çane i komšije, pa pozovite 193. Vatrogascima dajte konkretne podatke o mestu po┼żara kao što su adresa, sprat i broj stana.

2. Zatvorite vrata i isklju─Źite struju

Ukoliko je po┼żar u nekoj prostoriji vašeg stana, zatvorite vrata te prostorije i isklju─Źite elektri─Źnu energiju. Pozovite vatrogasce i evakuišite uku─çane, pa ako je po┼żar manjeg obima, pokušajte gašenje.

Ukoliko je, pak, po┼żar ve─çeg obima, napustite stan zatvaraju─çi sva vrata za sobom; u suprotnom ─çe se, zbog dotoka sve┼żeg vazduha po┼żar brzo proširiti na ceo stan.

3. Kad voda ne rešava problem

Nikada ne koristite vodu za gašenje po┼żara na elektri─Źnim instalacijama i aparatima, zbog rizika od strujnog udara.

Tako─Ĺe, nikada nemojte koristiti vodu za gašenje po┼żara izazvnim benzinom ili uljem, jer ove supstance plutaju po vodi i samim tim mogu da doprinesu širenju po┼żara.

4. Prebrojte uku─çane

Prilikom evakuacije va┼żno je da se svi uku─çani okupe u istoj prostoriji, jer deca zbog straha mogu negde da se sakriju. Tek kada su svi na broju, krenite ka izlazu.

5. Krpe natopljene vodom za lakše disanje

Prilikom evakuacije spremite se za susret sa gustim dimom i vrelinom, pa ako imate vremena, obujte cipele sa debljim ─Ĺonom, obucite kaput i obavezno ve┼żite krpe i peškire natopljene vodom preko nosa i usta.

6. Što dalje od lifta

Prilikom evakuacije nikada ne koristite lift, jer se u toku po┼żara osloba─Ĺa gust dim koji sadr┼żi otrovna isparenja koja brzo ispune okno lifta i samu lift kabinu. To uzrokuje sigurnu smrt od gušenja za sve koji se nalaze u liftu.

7. Kad je bezbedno iza─çi na terasu

Ako niste neposredno ugro┼żeni po┼żarom, najbolje je da ostanete iza zatvorenih vrata svog stana.

U slu─Źaju da dim po─Źne da prodire oko vrata, natopite peškire i krpe vodom, stavite ih oko štokova i ispred vrata da spre─Źite prodor dima u stan.

Ako je spoljašnji vazduh ─Źist, idite na terasu zatvaruju─çi balkonska vrata za sobom i sa─Źekajte da vatrogasci završe gašenje po┼żara, jer u svom stanu ste najbezbedniji.

8. Pazite gde bacate opuške!

Neugašeni opušak cigarete nikada nemojte bacati kroz prozor ili sa terase, jer ─çe u ve─çini slu─Źajeva završiti u sobi, ili terasi u nekom od stanova ispod vašeg i izazvati po┼żar.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE