Obrenovac, 17.05.2021

┼áTA KA┼ŻE ZAKON SRBIJE?


Izvor: Alo.rs/Blic; D.K./Lokalne novine | Obrenovac, 10.04.2021.
Dve grupe gra─Ĺana bi mogle da podle┼żu obaveznoj vakcinaciji

Foto:EPA/Bienvenido Velasco


Odluka o obaveznoj vakcinaciji zdravstvenih radnika mogla bi uskoro da bude doneta. Ima predloga da bi imunizacija trebalo da bude obavezna i za gra─Ĺane koji rade u razli─Źitim uslu┼żnim delatnostima. Za sada me─Ĺutim, nema najava da bi ista obaveza mogla da se razmatra i za celokupno stanovništvo.

─îinjenica je da Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti ─Źije je izmene Skupština usvojila 12. novembra prošle godine, dozvoljava da se donese odluka o obaveznoj imunizaciji za sve. Ta mera, prema sada va┼że─çem zakonskom propisu spada u nadle┼żnost ministra zdravlja, a donosi se posebnom uredbom.

Takozvana vanredna imunizacija - ona koja je uslovljena trenutnom epidemijom, prema ─Źlanu 33 Zakona mo┼że biti - preporu─Źena ili obavezna. Trenutno, u Srbiji je nivo - preporu─Źene.

Navodi o obaveznoj imunizaciji zdravstvenih radnika krenuli su od same struke. Isprva su neophodnost vakcinacije isticali direktori klinika koje su u Kovid sistemu. Me─Ĺutim, da se krenulo i u realizaciju, saopštio je ministar zdravlja Zlatibor Lon─Źar. On je istakao da bi Republi─Źka stru─Źna komisija trebalo da donese odluku o obaveznoj vakcinaciji zdravstvenih radnika. Ministar je, ka┼że, saglasan sa takvom odlukom.

- Mislim da ─çe Republi─Źka komisija, u kojoj su najeminentniji stru─Źnjaci, doneti odluku - poru─Źio je je Lon─Źar.

Zašto je obavezna imunizacija zdravstvenih radnika logi─Źna?

Imunizacija od Kovida ne bi bila prva koja je obavezna za zdravstvene radnike. Medicinari u svom kartonu ve─ç ve─ç imaju obavezu vakcinacije od gripa i hepatitisa B. Još uvek nije objavljena zvani─Źna brojka koliko je lekara vakcinisano protiv Kovida. Prema nezvani─Źnim procenama me─Ĺutim, u dr┼żavnim i privatnim ustanovama, imunizovana je polovina zdravstvenih radnika, dakle oko 50.000. Na jugu Srbije je primera radi, vakcinu primila polovina medicinara koji su u kovid sistemu.

Prema mišljenju samih lekara, vakcinacija u zdravstvenim ustanovama ne sme da bude stvar li─Źnog izbora, a posebno to ne bi smelo u vreme epidemije. Procena je da imunizacija od virusa koji trenutno hara nije pitanje li─Źnih prava ve─ç zdravstveni radnici moraju biti zašti─çeni, ali i oni koje le─Źe.

Jedan od zagovornika obavezne imunizacije za zdravstvene radnike je i lekar Radmilo Jankovi─ç koji koordiniše kovid-bolnice na jugu Srbije. U izjavi za medije ovaj lekar navodi:

- Nedopustivo je da se neko od zdravstvenih radnika ne vakciniše, da slu─Źajno zarazi pacijente koji su u dovoljno teškom stanju, a koji nisu mogli da se vakcinišu iz nekog razloga. Zaista nema nikakve alternative.

U poslednje vreme pojavilo se nekoliko teorija koje prate navode o obaveznoj imunizaciji. Jedna od njih je i da se manje ljudi prijavljuje za vakcinu. Ipak, u realnosti jedina izvesna teorija je da imunizacijom sti┼żemo do kolektivnog imuniteta odnosno, ┼żivota u kome nismo ugro┼żeni.

Epidemiolog i ─Źlan Kriznog štaba Predrag Kon ka┼że za "Blic" da nije trenutak da se raspravlja o pravnoj regulativi, ali jeste da se uputi poziv za vakcinaciju jer brzina izlaska iz ove krize zavisi od imunizacije. Dokaz ve─ç imamo - brojke padaju u mestima gde je bilo masovnije vakcinacije.

- Kada je re─Ź o pravnoj regulativi trenutno su imunizaciju naša meritorna tela definisala kao preporu─Źenu. U situaciji u kojoj smo obaveznost vakcinacije postaje kristalno jasna kada je re─Ź o zdravstvenim radnicima. Oni moraju da štite sebe i svoje pacijente - poru─Źuje doktor Kon.

Kako precizira, naš zakon dozvoljava dve varijante preporu─Źenu i obaveznu imunizaciju.

- Kovid je novi izazov za sve i u jednoj smo od najozbiljnijih svetskih epidemija. U takvom situaciji realno je razmišljati o obaveznoj imunizaciji ne samo zdravstvenih radnika ve─ç i onih koji su u uslu┼żnim delatnostima, šalterskim radnicima i ostalima, a što nije nemogu─çe u skladu sa zakonom. Obavezna imunizacija nije tema samo za zdravstvene radnike - ka┼że doktor Kon.

On isti─Źe: “Ipak, u ovom trenutku je najva┼żnija odluka svakog pojedinca da se vakcioniše”.

Za sada najmanji odziv za vakcinaciju je u opštinama Merošina, Tutin, ┼Żagubica, kao i u Novom Pazaru.

Šta piše u Zakonu

“U slu─Źaju pojave epidemije zarazne bolesti koje su utvr─Ĺene zakonom ili druge zarazne bolesti, mo┼że se odrediti i preporu─Źena ili obavezna vanredna imunizacija protiv te zarazne bolesti za sva lica, odnosno za odre─Ĺene kategorije lica, ako se utvrdi opasnost od prenošenja te zarazne bolesti, kao i u slu─Źaju unošenja u zemlju odre─Ĺene zarazne bolesti, u skladu sa planovima za odstranjivanje i odr┼żavanje statusa iskorenjivanja odre─Ĺenih zaraznih bolesti”, navodi se u zakonu.

U dosadašnjem kalendaru imuninizacije obavezna vakcinacija bila je predvi─Ĺena za lica u posebnom riziku od bolesti: hepatitisa B, gripa, meningokokne bolesti, oboljenja izazvanih streptokokom pneumonije i hemofilusom influence B, vari─Źele, infekcije izazvane respiratornim sincicijalnim virusom.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE