Obrenovac, 18.05.2022

UZROK SRČANIH PROBLEMA


Izvor: Novosti/Alo.rs/ B. P.,Lokalne novine | Obrenovac, 16.06.2019.
Srpska doktorka upozorila da se hranimo otrovom...

Foto:Ognjen Radošević
Hladan tuš za gurmane...

Kada vam na deklaraciji piše hidrogenizovana ili delimično hidrogenizovana biljna mast, pazite… Slanina, svinjska mast i meso, punomasni sir, kajmak i puter proglašeni su početkom osamdesetih godina prošlog veka za namirnice koje bi trebalo izbegavati, jer doprinose razvoju kardiovaskularnih bolesti, zbog toga što utiču na porast masnoća u krvi.

Tada je počela masovna potrošnja rafinisanog ulja, pre svih suncokretovog i margarina. Nova saznanja, međutim pokazuju da smo dugo bili u zabludi. Naime, novije studije dokazale su da je šteta od zasićenih, prirodnih masnoća, odnosno od tradicionalnih proizvoda, daleko manja nego od industrijskih.

Doktorka Danijela Ristić Medić, viši naučni saradnik Centra izuzetnih vrednosti za istraživanje ishrane i metabolizma Instituta za medicinska istraživanja kaže da prirodne masti koje najčešÄ‡e unosimo iz namirnica životinjskog porekla nisu u potpunosti odgovorne za formiranje naslaga na zidovima krvnih sudova.

Prema rečima doktorke, visok procenat ovih nepovoljnih masnoća imaju margarini, namazi, pojedini suhomesnati proizvodi, slatkiši i naravno, brojni pekarski specijaliteti. Čak i pojedini margarini koji se reklamiraju da nemaju trans-masti sadrže ih, ali u nešto manjem procentu, svega 0,2 g na sto grama proizvoda.

 

 

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE