Obrenovac, 13.06.2021

SRBIJA LE┼ŻI NA 200 MILIJARDI EVRA!


Izvor: E-kapija/I.T./Alo.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 29.05.2021.
Najviše zlata otkriveno na mnogim lokalitetima širom zemlje, pogledajte spisak!

Foto:Shuterstoock


Naša zemlja le┼żi na ogromnom rudnom bogatstvu.

Iz ministarstva energetike nedavno su potvr─Ĺeni ovi navodi, procenjena vrednost rezervi mineralnih sirovina u Srbiji  je ve─ça od 200 milijardi evra.

Pored brojnih stranih kompanija, za rudama u Srbiji traga i sama dr┼żava koja od 2016. godine kontinuirano radi na istra┼żivanjima metali─Źnih mineralnih sirovina.

Cilj tih istra┼żivanja je pove─çanje ukupne potencijalnosti resursa metalogenetskih oblasti i le┼żišta Srbije po pitanju plemenitih, ali i drugih vrednih metala. Na osnovu dosadašnjih istra┼żivanja otkriven je veliki broj do sada nezabele┼żenih pojava metali─Źnih mineralnih sirovina i nepoznatih mineralizacija zlata, platine, bakra i drugih dragocenih metala, navodi se u Pravilniku o utvr─Ĺivanju godišnjeg programa osnovnih geoloških istra┼żivanja za 2021. godinu.

Tako je u okviru metalogenetskih istra┼żivanja u ultramafitima Srbije, na podru─Źju Takova 2016. godine na─Ĺeno zna─Źajno prisustvo platinske grupe elemenata, koji spadaju u plemenite metale.

- To ukazuje da i ostale terene Srbije koji su izgra─Ĺeni od stena ultramafita treba detaljnije istra┼żiti u cilju otkrivanja do sada nepoznatih mineralizacija, u prvom redu metala iz platinske grupe elemenata - navodi se u dokumentu. 

U tom dokumentu se dodaje da, iako postoje svi optimalni geološko-petrološki uslovi za otkrivanje le┼żišta platinske grupe elemenata, ali i zlata i prate─çih mineralnih sirovina u ultramafitima Srbije, nekih zna─Źajnijih istra┼żivanja do sada nije bilo.

Kako se objašnjava, ultramafiti zahvataju relativno velike površine terena Srbije, a njihove matalogenetske karakteristika su do sada, ve─çim delom bile izu─Źavane na terenima ju┼żne Srbije, ta─Źnije na prostoru Kosova i Metohije. Nakon 2016. godine, ve─ç slede─çe godine vršeni su istra┼żni radovi i u podru─Źju Gok─Źanice (selo kod Kraljeva), u kojem su utvr─Ĺeni visoki sadr┼żaji zlata, srebra, bakra, kao i olova i cinka.

Tokom 2018. godine vršeni su istra┼żni radovi u ultramafitima i kontaktnim stenama podru─Źja Deli Jovana (planina kod Negotina), koji je poznat po le┼żištima ┼żive, ali su sada utvr─Ĺeni lokaliteti sa prisustvom platinske grupe elemenata, zlata, srebra, olova, bakra, cinka, gvo┼ż─Ĺa, nikla i kobalta.

U 2019. godini, na terenima Fruške Gore, na podru─Źju oko 130 km2, u ultramafitima su tako─Ĺe registrovani pove─çani sadr┼żaji platine, srebra i zlata. Prošle godine završena je prva faza istra┼żivanja u ultramafitima na ovim podru─Źjima a ove zapo─Źinje druga koja podrazumeva laboratorijska ispitivanja, na podru─Źju Gok─Źanice i Deli Jovana, ali i Lipovac kod Aleksinca i Velu─çe. Završetak istra┼żivanja se planira tokom 2025. godine.

Dr┼żava od 2018. godine plemenite metale tra┼żi i na Goliji i Ozrenu. Rezultati tih istra┼żivanja pokazali, stoji u istom dokumentu, da se radi o vrlo perspektivnim terenima u smislu iznala┼żenja najvrednijeg plemenitog metala. Na Goliji je te godine registrovano zna─Źajno pove─çanje zlata, a pretprošle godine, na širem prostoru Ozrena i Golije od oko 200 km2, ponovo su registrovani su visoki sadr┼żaji zlata koji nisu zabele┼żeni u prethodnim istra┼żivanjima.

Isto tako, tokom 2018. godine, istra┼żivanja metali─Źnih mineralnih sirovina su pratila i pripremne gra─Ĺevinske radove u podru─Źju izgradnje koridora 11, a naro─Źito na izgradnji tunela Munjino brdo i Laz, i pokazala zna─Źajna nalazišta zlata i povišene sadr┼żaje srebra na tim lokacijama. 

Na lokalitetu "Munjino brdo", iz jezgra bušotine dobijeni su sadr┼żaji zlata od 5,74 ppm i srebra od 0,7 ppm. Stoga je prošle godine najve─çi obim istra┼żivanja bio je usmeren na terene izme─Ĺu Preljine i Po┼żege na koridoru 11, na kojima se grade tuneli Laz i Munjino brdo, i tada su na ulazu u tunel Munjino brdo registrovani povišeni sadr┼żaji hroma i srebra.

Geološka istra┼żivanja vršena su i prethodnih godina, pa su tako 2016. na podru─Źju Takovo–Preljina, du┼ż trase puta, izme─Ĺu ostalog otkrivene interesantne mineralizacije ┼żive, a ve─ç slede─çe godine i zlata i bakra. Za 2021. godinu istra┼żivanja su planira na deonici Preljina–Po┼żega, ali i na putnom pravcu Ruma–Šabac–Loznica.

- Dobijeni rezultati bi mogli biti iskoriš─çeni kao osnovaza dalja, detaljna geološka istra┼żivanja, koja bi mogla dovesti do ekonomske valorizacije kako novootkrivenih tako i poznatih pojava metali─Źnih mineralnih sirovina - zaklju─Źuje se u Pravilniku.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE