Obrenovac, 10.05.2021

KAKO SU SRBI MENJALI SVET?


Izvor: Espreso/Novosti/Lokalne novine | Obrenovac, 07.02.2021.
Za neke od pronalazaka niste ni sluteli da su dela na┼íih nau─Źnika

Foto:Profimedia


┼Żivot savremenog ─Źoveka ne mo┼że se zamisliti bez otkri─ça kao što su elektri─Źna struja, mobilni telefon i automobil, a za neke od najzna─Źajnijih nau─Źnih dostignu─ça zaslu┼żni su upravo naši nau─Źnici.

Predstavljamo vam 10 pronalazaka koji su zauvek promenili svet, a izumeli su ih Srbi, piše portal Dnevna doza lepog.

1. NAIZMENI─îNA STRUJA – NIKOLA TESLA

Jedan od svakako najpoznatijih svetskih pronalaza─Źa i nau─Źnika u oblasti fizike, elektrotehnike i radio-tehnike zaslu┼żan je, izme─Ĺu ostalog, i za otkri─çe naizmeni─Źne struje.

Njegov sistem naizmeni─Źnih struja omogu─çio je znatno lakši i efikasniji prenos elektri─Źne energije na daljinu.

Ovim otkri─çem je zapo─Źela industrijska revolucija, a takozvana Teslina struja zbog svoje visoke frekvencije od više ampera nije opasna za ljudsko telo, te na osnovu svog dubinskog delovanja u unutrašnjosti tela svoju primenu nalazi i u medicini (dijatermijska struja).

2. PUPINOVI KALEMOVI – MIHAJLO IDVORSKI PUPIN

Ovaj naš nau─Źnik je predstavio Pupinovu teoriju (1896) kojom je rešio problem pove─çanja dometa prostiranja telefonskih struja.

Otkri─çe je omogu─çilo otklanjanje štetnog dejstva kapacitivnosti vodova koje je predstavljalo glavnu smetnju prenosa signala na du┼żim rastojanjima, a manifestovalo se pojavom šuma. Problem je rešen postavljanjem induktivnih kalemova na strogo odre─Ĺenim rastojanjima du┼ż vodova.

Razradio je novu matemati─Źku teoriju prenosa oscilacija kroz ┼żicu sa raspore─Ĺenim masama, a ti induktivni kalemovi u njegovu ─Źast nazvani su Pupinovi kalemovi. Ovaj patent mu je doneo svetsku slavu i bogatstvo.

3. MATEMATI─îKA TEORIJA TERMI─îKIH FENOMENA – MILUTIN MILANKOVI─ć

Jedan od najcitiranijih nau─Źnika na svetu završio je be─Źki tehnološki institut. On je tako─Ĺe stekao doktorat iz tehni─Źkih nauka 1904. godine, ─Źime je postao prvi srpski doktor tehni─Źkih nauka.

Godine 1920. je objavio monografiju „Matemati─Źka teorija termi─Źkih fenomena uzrokovanih sun─Źevim zra─Źenjima“. Rezultati ovog rada su mu doneli zna─Źajnu reputaciju u nau─Źnom svetu.

Ova solarna kriva nije potpuno prihva─çena sve do 1924, kada je meteorolog i klimatolog Vladimir Kepen predstavio krivu u svom radu „Climates of the geological past”.

4. HIDROAVION – OGNjESLAV KOSTOVI─ć STEPANOVI─ć

Srpski pronalaza─Ź i nau─Źnik, kao i kapetan ruske vojske, po nacionalnosti Srbin, ┼żiveo je prvo u Ma─Ĺarskoj, a kasnije se seli u Rusiju. Iako ro─Ĺen u istoj deceniji kao i Nikola Tesla i Mihajlo Pupin i pronalaza─Ź mnogih izuma, ostao je na marginama.

Jedan od njegovih najpoznatijih izuma je lete─çi ─Źamac, prvi hidroavion na svetu, koji je napravio 1911. godine . Treba napomenuti i da je 1879, tra┼że─çi novi materijal za izgradnju diri┼żabla, izmislio arborit, po mnogima prvi vešta─Źki sinteti─Źki materijal, neku vrstu šperplo─Źe.

5. GALAKSIJA – KU─ćNI RA─îUNAR – VOJA ANTONI─ć

Ro─Ĺen u Šapcu, filmski monta┼żer, pronalaza─Ź i publicista. Tako─Ĺe je urednik novina, a doprinosio je u brojnim radijskim emisijama.

Me─Ĺutim, najpoznatiji je po tome što je prvi na teritoriji Jugoslavije konstruisao i napravio „Galaksiju“ – ku─çni ra─Źunar na principu samogradnje. U leto 1983, ─Źitaju─çi literaturu o mikroprocesorima, Antoni─ç je zaklju─Źio da primitivan procesor CDP 1802 mo┼że softverski da generiše video-signal bez pomo─çnog specijalnog kola.

Kako su u to vreme ra─Źunari još uvek bili retkost, pošto je tada propisima bio zabranjen uvoz robe u vrednosti preko 50 nema─Źkih maraka, Antoni─ç je ponudio nau─Źnom ─Źasopisu „Galaksija”.

Kompletno uputstvo za samogradnju je odštampano decembra 1983, pa je preko 8.000 entuzijasta u Jugoslaviji došlo do svog prvog ku─çnog ra─Źunara.

6. BUŠILICA ZA DUBOKE BUŠOTINE – LjUBOMIR KLERI─ć

Poreklom Nemac, bio je srpski nau─Źnik i matemati─Źar, zatim profesor mehanike na Velikoj školi, ministar prosvete i privrede Srbije, pronalaza─Ź i akademik Srpske kraljevske akademije od osnivanja 1887. godine.

Radio je u Rudarskom odeljenju Ministarstva finansija Kne┼żevine Srbije, na istra┼żivanju gvo┼ż─Ĺa u Africi i rudišta na Rudniku i Kosmaju, a posle srpsko-turskog rata 1878, kao ─Źlan ekipe rudara ratnika, odlazi u oslobo─Ĺene krajeve na geološka istra┼żivanja terena.

Patentirao je više naprava sa primenom u rudarstvu (razmernik, naprava za lomljenje kamena…), od kojih je najzna─Źajnija bušilica za duboke bušotine.

7. JEDINSTVEN ZAKON SILE – RU─ÉER BOŠKOVI─ć

Osniva─Ź Milanske opservatorije je, izme─Ĺu ostalog, i tvorac jedinstvenog zakona sile, pretpostavljaju─çi da postoji ne samo privla─Źenje (Njutnov zakon) nego i odbijanje u naizmeni─Źnom menjanju na malim rastojanjima me─Ĺu telima.

Smatrao je da je elementarna ─Źestica bez dimenzija izvor sile, a vreme i prostor je, nasuprot Njutnu, smatrao relativnim, pa se s pravom mo┼że nazvati prete─Źom Alberta Ajnštajna.

8. HIDROGENERATOR – MIHAILO PETROVI─ć ALAS

Srpski matemati─Źar, profesor Beograd­skog univerziteta, akademik Srpske kraljevske akademije i alas. Izme─Ĺu ostalog, njegov najzna─Źajniji pronalazak je hidrogenerator za koji je dobio nagradu 1900. godine u Parizu na Svetskom sajmu nau─Źnih dostignu─ça.

9. KO─îNICA ZA VOZOVE – DOBRIVOJE BO┼ŻI─ć

Me─Ĺunarodnoj uniji ┼żeleznica svoje rešenje ko─Źnice ┼żelezni─Źkih vozila prijavio je preko ┼żeleznice Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca 1925. godine.

Posle niza testiranja na pruzi Zagreb–Rijeka i nakon otpora njegovom rešenju od Nemaca i Francuza, 1928. godine priznat je njegov patent sistema ko─Źenja kao ─Źuvena ko─Źnica „Bo┼żi─ç”. Prvi je predlo┼żio ko─Źenje putni─Źkih vozova u funkciji brzine (ko─Źnice sa dva radna pritiska).

Konstruisao je najefikasniji ko─Źnik (vode─çi ure─Ĺaj ko─Źnice) kojim se sa lokomotive upravlja ko─Źnicom voza. Bo┼żi─çeva rešenja ko─Źnice ┼żelezni─Źkih vozila ostala su kao osnova za sve tipove do danas primenjenih vazdušnih ko─Źnica u ┼żelezni─Źkom saobra─çaju.

10. MAŠINICA ZA ŠIŠANjE – NIKOLA BIZUMI─ć

Pronalaza─Ź popularne „nularice”, konstruktor mašine za šišanje, rodio se u siromašnoj porodici u Neradinu. Posle školovanja u rodnom mestu, odlazi u Irig da u─Źi berberski zanat.

Još u Irigu je došao na ideju da konstruiše mašinu koja bi unapredila berbersku delatnost. Gotovo praznog nov─Źanika napušta svoj zavi─Źaj 1855, a samo deceniju kasnije – 1865. – berbernice širom Evrope bile su preplavljene mašinama za šišanje, izumiteljskim otkri─çem našeg zemljaka.

U Londonu gde se nastanio našao je finansijere za svoj izum, a odmah je niklo i nekoliko fabrika za proizvodnju. Uzeo je pseudonim D┼żon Smit da bi lakše uspeo u svetu biznisa, a kada je umro, njegova imovina je procenjena na 22 miliona funti.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE