Obrenovac, 10.05.2021

DA SU BOLJI PROPISI I MI BISMO BILI HUMANIJI


Izvor: novosti.rs/M.STANOJKOVI─ć/Lokalne novine | Obrenovac, 12.01.2021.
Kako da bacamo manje namirnica a pomognemo ugro┼żenima

Foto:N.Karli─ç


VE─ćINA sugra─Ĺana praznike je ove godine zbog pandemije provela u ku─çi, a samim tim, više se pazarilo namirnica i spremalo, ali je i više hrane ostalo na tanjirima.

S druge strane, oko pola miliona gra─Ĺana koji ┼żive na ivici siromaštva i ove godine dovijalo se kako da za praznike trpeza ne bude potpuno prazna.Prema podacima Centra za unapre─Ĺenje ┼żivotne sredine, na dnevnom nivou iz doma─çinstava na deponiji završi oko 676 tona hrane. Ipak, u vreme vanrednog stanja, ali i praznika, ta cifra prelazila je ovu iz redovnog dana, pa je, iako zvani─Źnih podataka nema, sigurno ba─Źeno i mnogo više hrane. U tom lancu, od marketa do doma─çinstava, doniranja, ali i deponije, godišnje se izgubi najmanje 250.000 tona, što bi moglo barem delimi─Źno da bude prosle─Ĺeno "sa druge strane stola" - socijalno ugro┼żenim sugra─Ĺanima.

Donacija hrane u Srbiji nije u toj meri razvijena kao u nekim drugima zemljama, pa je zbog toga i malo informacija o tome.Na to se ┼żale i gra─Ĺani, oni koji ne znaju šta ─çe sa viškom hrane koja im preostaje svakodnevno, a naro─Źito posle praznika. Tako Danijela M. iz Beograda ka┼że da je grize savest svaki put kada u kontejner baci hranu, i da bi volela da je druga─Źije:

- Dok su kod mene u bloku stanovali Romi u obli┼żnjem nehigijenskom naselju, hranu nisam bacala. Što preostane spakujem u kutije i odnesem u našu malu privatnu trgovinsku radnju. Oni su to znali, radile su to i druge komšije. Svakodnevno su proveravali jel ima nešto za njih. Oni nisu bili gladni, a meni je bilo srce puno. Ali, otkada su raseljeni, nemamo više kome da damo "višak".

Zakonska regulativa ne ide naruku onima koji bi hteli da pomognu, pa se prema iskustvima organizacije "Banka hrane", donacija uglavnom sastoji od fabri─Źki upakovanih namirnica, vo─ça i povr─ça druge i tre─çe klase, koja se ne proda. Keteringa, to jest donacija kuvane hrane, gotovo da i nema.

- Zaklju─Źno sa 31. decembrom smo organizovali veliku akciju i obezbedili 100.000 obroka za socijalno ugro┼żene gra─Ĺane, kako bi tokom praznika, ali i kasnije, ─Źetvoro─Źlane porodice dobile tri obroka dnevno - ka┼żu iz "Banke hrane".

- Situacija sa koronom je poremetila i ovaj segment, pa sad radimo sa smanjenim kapacitetom. Gledamo da sve vo─çe i povr─çe koje dobijemo odmah prosledimo organizacijama sa kojima sara─Ĺujemo.

Iako donacija gotovih jela, a pogotovo od gra─Ĺana, nije regulisana, iz "Banke hrane" poru─Źuju da vo─çe i povr─çe i ono što im je ostalo viška sa bo┼żi─çne trpeze, zainteresovani mogu da zapakuju i proslede onima kojima je potrebno.

Ipak, prema podacima Centra za unapre─Ĺenje ┼żivotne sredine, najmanje se baci vo─ça i povr─ça, oko pet kilograma godišnje po stanovniku. Najviše se gomila, a najviše i baci hleb, oko 10 kilograma, zatim sledi meso (sedam kilograma) i mleko (šestkilograma).

- Hranu naj─Źeš─çe bacamo zato što se pokvari, nas oko 67 odsto. Na drugom mestu je što mi li─Źno, ili ─Źlanovi doma─çinstva, ne ┼żelimo da jedemo "staru" hranu (17 odsto). Ima i onih koji smatraju da hrana koja je odstojala nije bezbedna (11 odsto) - stoji u istra┼żivanju Centra za unapre─Ĺenje ┼żivotne sredine. - Kako bismo zaustavili epidemiju bacanja hrane, neophodno je zapo─Źeti obrazovanje svih u─Źesnika u lancu, od proizvo─Ĺa─Źa do krajnjih korisnika.
Prema iskustvu organizacije "Donorum", koja putem aplikacije posreduje izme─Ĺu donatora i korisnika, bacanje hrane se retko pominje u našoj zemlji, a dobrovoljno poklanjanje ne donosi poreske olakšice trgovinskim lancima, što je praksa u Evropskoj uniji i u mnogim zemljama sveta.
- Oko 90 odsto otpisa hrane u supermarketima predstavlja vo─çe i povr─çe, a to su upravo artikli koji nedostaju narodnim kuhinjama. To nam govori da je svest o ovom problemu u našoj zemlji još na niskom nivou - navode u "Donorumu".

ZABRINjAVAJU─ćI PODACI

PREMA podacima Ujedinjenih nacija, godišnje se u svetu baci tre─çina namirnica, odnosno oko 1,3 milijarde tona hrane vredne 750 milijardi dolara. Od toga najve─çi procenat dolazi iz doma─çinstava - oko 44 odsto, a odmah zatim slede restorani sa 33 odsto. Svaka osoba u Srbiji baci više od 35 kilograma hrane vredne 20.000 dinara.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE