Obrenovac, 05.12.2021

SRBI NE ODUSTAJU OD PLA─ćANJA ─îEKOVIMA!


Izvor: Espreso/Blic Biznis/Lokalne novine | Obrenovac, 08.10.2021.
Nikako nisu isplativi za banke, ali su omiljeni me─Ĺu gra─Ĺanima

Foto:Profimedia


Mnogim gra─Ĺanima Srbije, ─Źekovi su i dalje omiljeno sredstvo pla─çanja. Pla─çanje na rate i po godinu dana, bez ikakve kamate i po 5.000 dinara mese─Źno, nesporno su glavne prednosti i razlozi zbog kojih ih mnogi gra─Ĺani koriste.

S druge strane, za banke oni nisu mnogo isplativi, te pokušavaju da smanje njihovo koriš─çenje. Zbog toga i punih 13 godina nije promenjen gornji limit po ─Źeku od 5.000 dinara, ali ni donji od 200 dinara.

U NBS ka┼żu da se broj korisnika ─Źekova smanjio za petinu, ali da gra─Ĺani i dalje biraju ovaj vid pla─çanja jer je najpovoljniji i bez kamate.

Prema podacima Udru┼żenja banaka Srbije, 16 banaka izdaje ─Źekove u našoj zemlji. Mnoge od njih to istovremeno kriju, u stvari o ─Źekovima ─çute, a iako bi gra─Ĺani vrlo voleli da ih nude kao što to rade sa kreditnim karticama ili kreditima. I upravo tu se i krije i odgovor na pitanje zašto banke ne nude ─Źekove.

Za razliku od kartica kojima je tako─Ĺe mogu─çe pla─çanje na rate, ali na kojima banke ozbiljno zara─Ĺuju, ─Źekovi jednostavno nisu isplativi za banke. One na njima zara─Ĺuju po izdavanju i to po desetak do 20 dinara po ─Źeku, neke napla─çuju i sli─Źnu mese─Źnu naknadu po ─Źeku, ali to je daleko od koštanja, recimo, kreditne kartice.

Prema re─Źima stru─Źnjaka, ─Źek je, kao instrument pla─çanja, prevazi─Ĺen.

- Vrlo retko banke danas rade, "eskont ─Źekova". Zašto? Zato što je za nju skupo, anga┼żuje se mnogo ┼żivog rada, veliki su troškovi, a zarade su male. Rizik sa druge strane nije veliki, ali je ┼żivi rad u tom pogledu skup. Sama manipulacija tim materijalom iziskuje dodatno vreme i troškove, ka┼że ekonomista i profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji, Branko ┼Żivanovi─ç.

On isti─Źe da su se ─Źekovi kod nas zadr┼żali iz drugi razloga.

- Mi imamo dosta sveta sa skromnijim primanjima, imamo dosta penzionera naviknutih na sitnu potrošnju. Banke na neki na─Źin to više ispoštuju, nego što im se to posebno isplati. ─îekovi nemaju nikakvu perspektivu i pitanje je trenutka kada ─çe biti ukinuti. Kada su u pitanju poslovne banke, trgovine i regulator, tu ima više "sete" i nekadašnjih lepih obi─Źaja. Ima mnogo više tolerancije nego što ima regularnosti, zaklju─Źuje ┼Żivanovi─ç.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE