Obrenovac, 13.06.2021

SRBIJA SPREMA SPISAK


Izvor: RTS/Alo.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 29.05.2021.
Imena će biti upisana: Znamo ko ste i dolazimo po vas!

Foto:Alo!/Masanori Jošida


Sve osobe koje su imale dodira sa terorističkim ćelijama, a ne samo oni koji su krivično gonjeni, naći će se u nacionalnoj bazi podataka.

To donosi predlog zakona o nacionalnoj bazi podataka za sprečavanje i borbu protiv terorizma, o kojoj će raspravljati Narodna skupština na vanrednoj sednici zakazanoj za 9. jun.

Dekan Fakulteta za bezbednost Miroslav Bjegović kaže da će baza mogućiti bolji uvid nadležnih organa koji će imati pravo i da unose podatke i dodaje da će se jedan broj podataka dobiti od UN-a, Evropola i Interpola, kao i da je akcenat na praćenju terorista.

Njegović navodi da je nacrt zakona usklađen sa Nacionalnom strategijom iz 2017. godine koja je predvidela strategijske ciljeve za izradu nacionalne baze za sprečavanje i borbu protiv terorizma.

Kaže da su ti ciljevi prevencija terorizma, otklanjanje terorističkih pretnji, gonjenje terorista i eventualni odgovor na teroristički napad našeg sistema bezbednosti.

"Treba reći da je 2017. pre izrade Nacionalne strategije formirana radna grupa od strane Vlade, a to je regulisano akcionim planom vezano za poglavlje 24. U sastav te radne grupe ušli su predstavnici Ministarstva pravde, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva odbrane, prvenstveno Vojno-obaveštajne i Vojno-bezbednosne agencije, Bezbednosno-informativne agencije, Tužilaštva za organizovani kriminal i Republičkog javnog tužilaštva", istakao je Bjegović, gostujući na RTS-u.

Govoreći o bezbednosnim izazovima i rizicima za Srbiju, Bjegović je istakao da oni postoje i da je u južnoj pokrajini zabeležen veliki broj terorističkih ćelija i osoba koje su ratovale na prostoru Sirije i da ih je samo u selu Kačanik registrovano preko trista.

"Drugi slučaj je na prostoru Bosne i Hercegovine gde takođe ima veliki broj džihadista koji su se vratili sa ratišta krvavih ruku, tako da oni uvek predstavljaju jednu potencijalnu opasnost, ne samo za Srbiju, već i za region i Evropu", rekao je Bjegović.

Naglasio je da bi u tom smislu više računa trebalo da povedu evropski bezbednosni sistemi i da se više angažuju protiv takvih pojedinaca za koje se zna koja je njihova glavna delatnost.

Bjegović je ocenio da Srbija nije na udaru terorista zbog politike koju vodi naša Vlada.

"Ne mešamo se u odnose drugih zemalja. To je ono prvenstveno što je problem i ono što smeta teroristima pri vršenju njihovih napada, to jest osmišljavanja i njihovog cilja. S druge strane, mislim da naš bezbednosno-obaveštajni sistem odlično vodi računa, a jedan pokazatelja je formiranje nacionalne baze podataka", kazao je Bjegović.

Ocenio je da se formiranjem baze podataka Srbija svrstava u bezbednosnom smislu svrstava u rang razvijenih evropskih zemalja.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE