Obrenovac, 20.06.2021

SNI┼ŻENA NAKNADA ZA PLA─ćANJE KARTICAMA


Izvor: Espreso/Tanjug/Lokalne novine | Obrenovac, 15.05.2021.
Instant pla─çanje sve popularnije i jeftinije!

Foto:Beta


Trgova─Źke naknade za pla─çanje platnim karticama u prodavnicama i na internet prodajnim mestima dodatno su sni┼żene po─Źetkom godine i sada su gotovo prepolovljene u odnosu na period pre donošenja Zakona o me─Ĺubankarskim naknadama i posebnim pravilima kod platnih transakcija izglasanog sredinom 2018. godine, saopštila je danas Narodna banka Srbije (NBS).

"Prose─Źna napla─çena trgova─Źka naknada za prihvatanje platnih kartica na fizi─Źkim prodajnim mestima u prvom tromese─Źju 2021. godine iznosila je 1,08 odsto vrednosti transakcije, a na internet prodajnim mestima 1,22 odsto, dok je pre donošenja Zakona naknada za pla─çanje u prodavnicama iznosila dva procenta od vrednosti transakcije a na interent prodajnim mestima je bila znatno viša", navodi se u saopštenju NBS-a.

Naglašava se da se sni┼żavanje trgova─Źke naknade odrazilo i na rast broja mesta na kojima se mo┼że platiti karticama, tako da je krajem 2018. u Srbiji bilo 88.009 POS terminala, a krajem 2020. godine 97.751, dok je broj internet prodajnih mesta sa 741 na kraju 2018. porastao na 2.013 krajem prošle godine NBS naglašava kako se o─Źekuje da u naredno periodu rast broja mesta za bezgotovinsko pla─çanje dalje raste.

Dodaje se da sve navedeno pokazuje kako su se o─Źekivanja Narodne banke Srbije prilikom predlaganja Zakona ostvarila, jer je trgova─Źka naknada znatno sni┼żena, a o─Źekuje se da se i dalje kontinuirano sni┼żava.

"Podse─çamo da je NBS predlaganjem Zakona imala za cilj da zaštiti interese korisnika platnih kartica, i pre svega manjih trgovaca kako bi smanjenjem trgova─Źkih troškova i oni mogli da na svojim prodajnim mestima po─Źnu s prihvatanjem platnih kartica, kao i da se obezbede fer uslovi na tr┼żištu platnih kartica uvo─Ĺenjem ve─çe transparentnosti u pogledu naknada koje se pla─çaju", saopštila je NBS.

Napominje se da je Zakon pove─çao transparentnost ovih naknada, naro─Źito za male trgovce, ─Źime je oja─Źana njihova pregovara─Źka pozicija u odnosu na banke.

NBS naglašava da je ona operator nacionalnog sistema kartica DinaCard koji omogu─çava da troškovi pla─çanja karticama budu znatno ni┼żi od onih koji se stvaraju prilikom pla─çanja karticama me─Ĺunarodnih brendova.

Napominje se da je i koriš─çenje Sistema za instant pla─çanja Narodne banke Srbije sve popularnije, jer donosi trgovcima niske trgova─Źke naknade.

Prodavci su pozvani da iskoriste ovaj sistem kao jeftiniji na─Źin bezgotovinskog pla─çanja, što ─çe uticati na dalje sni┼żavanje trgova─Źke naknade.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE