Obrenovac, 14.06.2024

EVO KAKO SE PLA─ćAJU DOKUMENTA AKO SE ELEKTRONSKI PRIJAVITE


Izvor: Espreso/Danas/Aleksandar Roknic/Lokalne novine | Obrenovac, 20.05.2023.
Sve objašnjeno do DETALJA, vrlo je JEDNOSTAVNO!

Foto:BETAPHOTO/MUP SRBIJE/MO


Na portalu elektronske uprave (eUprava) se mo┼że podneti zahtev za izdavanje dr┼żavljanstva, li─Źne karte, pasoša i prijave prebivališta, saopštila je Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Za Uverenje o dr┼żavljanstvu, koje je do sada izdavano na šalterima opština, mo┼że se podneti zahtev na Portalu eUprava i preuzeti u elektronskoj formi u eSandu─Źetu ili poru─Źiti na ku─çnu adresu.

Gra─Ĺanima je na raspolaganju sedam novih elektronskih usluga Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) koje omogu─çavaju onlajn davanje izjava ili saglasnosti: za izdavanje li─Źne karte i pasoša maloletnom detetu, prijem u dr┼żavljanstvo Srbije maloletnog deteta, prijavu prebivališta maloletnog deteta, Punomo─çje za preuzimanje pasoša, Saglasnost vlasnika nepokretnosti za prijavu prebivališta punoletne osobe, na adresu nekretnine ─Źiji je vlasnik ili suvlasnik i Opoziv izjave, punomo─çja ili saglasnosti.

Da bi korisnik koristio usluge eDr┼żavljanstvo ili eSaglasnosti, potrebno je da bude prijavljen na Portal eUprava mobilnom aplikacijom ConsentID ili kvalifikovanim elektronskim sertifikatom, piše u saopštenju.

„Na Portalu eUprava elektronske usluge MUP-a zakazivanja termina za li─Źna dokumenta, produ┼żenje registracije vozila kao i usluga ePlati ; preko koje gra─Ĺani pla─çaju takse i naknade su jedne od onih koje gra─Ĺani najviše koriste. MiUP je lider u razvoju usluga elektronske uprave i sa uslugama eDr┼żavljanstvo i eSaglasnosti doprine─çe još ve─çoj efikasnosti, ekonomi─Źnosti i transparentnosti javne uprave“, rekao je ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanovi─ç.

Dodao je da, zahvaljuju─çi elektronskoj razmeni podataka, organi dr┼żavne uprave, jedinice lokalne samouprave i centri za socijalni rad su skoro pet miliona puta vršili uvid u podatke iz evidencija koje su u nadale┼żnosti MUP-a.

Kako je rekao, to zna─Źi da toliko puta gra─Ĺani nisu pose─çivali šaltere, štampali papire i nosili ih dalje od šaltera do šaltera, ve─ç je dr┼żavni slu┼żbenik sve to obavljao za njih elektronskim putem.

„Do sada smo imali više od deset miliona zahteva za sve usluge MUP-a koje se nalaze na Portalu eUprava“, rekao je Jovanovi─ç.

Na portalu plati.euprava.gov.rs gra─Ĺani dobijaju jedinstvenu, objedinjenu uplatnicu koju mogu platiti karticom, mBenkingom, ili u banci odnosno pošti.

V.d. direktora Kancelarije za IT i eUpravu Milan Latinovi─ç rekao je da su gra─Ĺani do sada kreirali i platili oko osam miliona uplatica za ;postupke MUP-a putem ovog sistema.

„Zahvaljuju─çi potpunoj promeni na─Źina pla─çanja administrativnih taksi MUP-a, objavljen je Portal plati.euprava.gov.rs kao centralno mesto gde gra─Ĺani dobijaju jedinstvenu, objedinjenu uplatnicu koju mogu platiti karticom, mBenkingom, ili fizi─Źki u banci ili pošti. Centralizacijom administrativnih taksi MUP-a smo ukinuli mogu─çnost za zloupotrebu, pove─çali transparentnost procesa i brzinu proknji┼żavanja uplate, s obzirom na to da se, zahvaljuju─çi jedinstvenom pozivu na broj, uplata odmah knji┼żi i vidljiva je u sistemu policijskom slu┼żbeniku“, rekao je Latinovi─ç.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE