Obrenovac, 18.06.2021

STADO OD 10 MAGARICA GODIŠNJE MOŽE DA DONESE PRAVO BOGATSTVO!


Izvor: Kurir.rs/Mondo/Lokalne novine | Obrenovac, 27.05.2021.
Litar mleka i do 40 evra, a država daje skoro pola para za ishranu

Foto:RINA


Litar magarećeg mleka na tržištu košta 40 evra dok je za pokretanje biznisa potrebno uložiti oko 10.000 evra!

Jedna magarica košta oko 350 evra, a za godinu dana daje od 70 do 80 litara mleka. Sergej Ivanov, vlasnik farme koja se bavi proizvodnjom magarećeg mleka, otkrio je koliko magarica je dovoljno da bi mogao da se pokrene posao proizvodnje mleka i da li od ovog posla u Srbiji može da se zaradi.

Pokretanje svakog posla zahteva ulaganje, životinje su najskuplje, a prihod može da se očekuje pošto se magarica oždrebi, kaže Ivanov.

- U posao može da se krene sa 10.000 evra ukoliko već imate neko imanje na kome će magarci moći da se puštaju na ispašu. Za početak bi bilo dovoljno da se krene sa desetak životinja. Kada se magarica oždrebi i prođe dva meseca tada može da se muze i mleko se prodaje. Jedna mlada magarica može tokom jedne sezone da da u proseku 70 do 80 litara mleka, a da istovremeno ima mleka za mladunce. Sa plaćenim troškovima na kraju meseca ostane zaista lepa plata - objašnjava Ivanov.

Magarci nisu zahtevne životinje i dovoljno je da imaju prostrani deo gde mogu da se puštaju na ispašu.

- Objekti u kojima borave ne moraju da budu napravljeni od skupog materijala. Na našoj farmi imamo drvene konstrukcije. Površina za ispašu magaraca mora da bude velika, trenutno imamo šest hektara. Ove životinje ne zahtevaju preterano komplikovane uslove, ali bi trebalo imati jedan pokriven deo u slučaju lošeg vremena - dodaje Ivanov.

Radnu snagu je danas teško naći pa je zato prema njegovim rečima neophodno da cela porodica učestvuje u poslu.

Država daje subvencije

Država nudi subvencije što bi na godišnjem nivou bilo dovoljno da se pokrije skoro polovina troškova oko hrane za magarce.

- Onaj ko drži rasu balkanskog magarca, starijih od šest meseci, može da očekuje 10.000 dinara, što izađe oko 40 odsto troškova hrane na godišnjem nivou. Dodatni novac može da se zaradi i od turističkih programa gde turisti mogu da rentiraju magarca - kaže Ivanov.

- Ovaj posao treba da bude za porodicu. Nemoguće je osloniti se na radnu snagu. Uz to, kad se prodaje proizvod, mušterije žele da budu sigurne da je mleko stvarno magareće i da je muža izvršena na prikladan način - kaže Sergej.

Ono što je problem jeste to što je u Srbiji je veoma teško naći mlade magarice koje su u jeku produktivnosti.

Pomaže kod velikog kašlja

Magareće mleko može da bude veoma lekovito i to pogotovo za osobe koje muči veliki kašalj.

- Ljudi koji imaju probleme sa disajnim putevima koriste magareće mleko. U narodu je poznato da se vekovima koristi protiv velikog kašlja poznatijeg kao magareći kašalj. Na dnevnom nivou je preporučljivo da se konzumira oko 250 ml - smatra Ivanov.

- Kod nas se magarice prodaju u odmaklim godinama kad se uglavnom više ne ždrebe i retko imaju mladih. Takođe, više se prodaju muške životinje nego ženske. Osim toga, može da se desi da prođe nekoliko godina, dok se steknu stalne mušterije koje će baš kod vas da kupuju mleko - dodaje Sergej.

Blizina grada igra veliku ulogu u prodaji mleka tako da farme koje su bliže Beogradu imaju najskuplje mleko.

- Ako je farma bliža Beogradu veća šansa je da se mleko proda po ceni 40 evra za jedan litar nego neko ko je udaljeniji od prestonice. Cena mleka pada u tom slučaju kao što je kod nas na Staroj planini. Na našoj farmi jedan litar košta 20 evra - objašnjava Ivanov.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE