Obrenovac, 27.06.2022

60 ODSTO KORISNIKA INTERNETA 'POKUPILO' VIRUS


Izvor: Espreso/Novosti/Lokalne novine | Obrenovac, 14.03.2022.
Objavljeno istra┼żivanje...

Foto:Profimedia


Ra─Źunari ─Źak 60 odsto korisnika interneta u Srbiji su bar jednom zara┼żeni virusom ili nekim drugim malverom, pokazuje istra┼żivanje koje je tokom januara i februara ove godine realizovala Fondacija Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) u saradnji sa RATEL-om.

Istra┼żivanje je imalo cilj da poka┼że koliko smo informisani o bezbednosnim rizicima prilikom koriš─çenja interneta, koliko nam je narušena bezbednost, ali i kako i koliko štitimo svoje podatke u onlajn interakcijama.

Najve─çi broj anketiranih upoznat je sa osnovama i poseduje informacije o bezbednosnim rizicima, me─Ĺutim, zna─Źajan broj korisnika i dalje nema razvijene navike koje doprinose zaštiti, pokazuju rezultati ankete. ─îak 39 odsto ispitanika svojim ra─Źunarima pristupa direktno, nema podešenu lozinku ili bilo koju drugu vrstu identifikacije, 72,6 odsto sugra─Ĺana starijih od 60 godina ne koristi dvostepenu proveru identiteta, a oko 11 odsto ne koristi antivirus softver. Pritom, gotovo petina priznaje da se bar jednom "upecalo" na "fišing" poruku, a njih 14 odsto tvrdi da im je u nekom trenutku hakovan nalog na nekoj od društvenih mre┼ża.

Istra┼żivanje ─çe biti predstavljeno 16. marta tokom predstoje─çe konferencije DIDS (Dan internet domena Srbije). Na konferenciji ─çe virtuelna publika pratiti i demonstraciju sajber napada koja ─çe biti realizovana tokom trajanja programa. Cilj demonstracije bi─çe da poka┼że publici koliko je zapravo lako hakerima da pristupe ure─Ĺajima, pa samim tim i podacima korisnika, i da ih edukuje o na─Źinima zaštitite.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE