Obrenovac, 29.06.2022

SVE O POMOĆI MAMAMA ZA KUPOVINU STANA


Izvor: Kurir.rs/Fonet/Lokalne novine | Obrenovac, 29.12.2021.
Koji su uslovi i u kom slučaju otac može da ostvari pravo na novac

Foto:Shutterstock


Ministar za brigu o porodici i demografiju Radomir Dmitrović, obrazlažući Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, izjavio da je najvažnija izmena u ovom propisu povećanje roditeljskog dodatka za prvo dete sa 100.000 na 300.000 dinara.

"Povećanje iznosa roditeljskog dodatka za prvo dete značajno kompenzuje inicijalne troškove koje porodica ima u trenutku rađanja njenog novog člana", rekao je Dmitrović u Skupštini Srbije obrazlažući zakon koji je na dnevni red stavljen po hitnom postupku.

Roditeljski dodatak u iznosu od 300.000 dinara isplaćivaće se za prvo dete koje je rođeno 1. januara 2022. godine i kasnije. Prema njegovim rečima, druga nova mera populacione politike je pravo na početna sredstva za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu stana ili kuće po osnovu rođenja deteta.

"Ovo pravo će moći da ostvari svaka majka za dete rođeno od 1. janura 2022. godine i kasnije pod uslovom da je državljanin Srbije, da ima prebivalište u Srbiji i da prvi put stiče porodično stambenu zgradu ili stan na teritoriji Srbije", rekao je Dmitrović.

On je dodao da ovo pravo može da ostvari i majka koja je strani državljanin i ima status stalno nastanjenog stranca ako je dete rođeno u Srbiji ili je državljanin Srbije.

"Izuzetno, u slučaju smrti majke deteta pravo može da ostvari i otac deteta", rekao je Dmitrović.

On je rekao da stvaranje uslova za rešavanje stambenog pitanja porodice predstavlja posebno podsticajnu meru koja u datim okolnostima treba da doprinosi njenoj stabilnosti i sigurnosti, a u narednom periodu utiče i na odluku o proširenju porodice, rađanju još dece.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE