Obrenovac, 23.09.2023

PREGLEDI KOD SPECIJALISTE ZA SVAKOG KOME JE POTREBNO


Izvor: Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 22.12.2022.
Nema više ČEKANJA! Đerlek objasnio proceduru

Foto:Profimedia


Pregledi kod lekara specijaliste u Srbiji od juče se zakazuju svakodnevno, a ne od 1. do 5. u mesecu, kako je bilo dosad, baš kako je i najavila ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić.

Dr Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, rekao je za RTS da će izabrani lekar da postavlja indikacije da li je pacijentu potreban specijalistički pregled.

- Naravno da će opšta bolnica ili zdravstveni centar biti u obavezi da takvom pacijentu to i obezbede. Ne želimo da ljudi čekaju na specijalističke preglede mesecima zato što se popune za pet dana, već da što pre dođu, da se otkrije bolest, da što pre započnemo lečenje i da tako spasemo život - rekao je Đerlek.

- Sigurni smo da dobrim planiranjem i analizom možemo rešiti 60 odsto slučajeva na nivou primarne zdravstvene zaštite, tj. domova zdravlja, a rasteretiti sekundarnu i tercijarnu zdravstvenu zaštitu, odnosno kliničke i kliničko-bolničke centre.

Što se tiče seoskih ambulanti, Đerlek kaže da će napraviti analizu da li će se praviti nove ambulante koje će imati jedan vid male dijagnostike.

- Lekari koji će tamo raditi dobiće posao za stalno. Pokušaćemo da im obezbedimo brzu specijalizaciju i usavršavanje, ubaciti u te ambulante nešto od dijagnostike da se bave ozbiljnom medicinom, a ne samo da se izmeri krvni pritisak i da se proslede dalje na sekundarni i tercijarni nivo.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE