Obrenovac, 02.07.2022

ŠOKANTNI PODACI


Izvor: Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 19.05.2022.
Nasilje u porodici pove─çano za 10 godina sa 8.000 na 36.000 SLU─îAJEVA

Foto:Profimedia


Za 350 odsto je više evidentiranih slu─Źajeva od 2011. do 2020. godine, ka┼że Vukota Vlahovi─ç iz Ministarstva za brigu o porodici i demografiju

Poslednjih 10 godina broj slu─Źajeva nasilja u porodici porastao je sa 8.000 na 36.000, ka┼że Vukota Vlahovi─ç, šef odseka za upravno-nadzorne poslove u oblasti porodi─Źno-pravne zaštite u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju.

- U odnosu na prošlu godinu taj porast nije veliki, ali je u poslednjih 10 godina taj broj nasilja u porodici porastao za ─Źak 350 odsto. Uzroci nasilja u porodici su razli─Źiti, od najopštijih, ekonomski razlozi, demografske prilike, uzroci u samoj strukturi li─Źnosti osoba koje vrše nasilje, u porodi─Źnom funkcionisanju - ka┼że Vlahovi─ç za RTS.

- Centri za socijalni rad, koji su po zakonu du┼żni da vrše poslove pomo─çi i podrške porodici kada ulaze u porodicu i obavljaju svoje poslove po bilo kom osnovu, pru┼żaju materijalnu podršku, rade savetodavno sa supru┼żnicima, odlu─Źuju o tome kome treba da se poveri dete, mogu da primete odre─Ĺene indikatore i ponašanja koja predstavljaju rizik od nasilja u porodici i koja su determinisana i nau─Źno zasnovana.

On navodi i primere - ako osoba pokazuje strah i verbalizuje da se supru┼żnik ili neki drugi ─Źlan porodice prema njoj ponaša agresivno, ako je uznemirava verbalno, ako je fizi─Źki agresivan.

- Rad centara se kontroliše na nekoliko na─Źina. Prvo po pritu┼żbama gra─Ĺana na postupanje centara za socijalni rad, osim toga, kontrola se mo┼że uraditi po slu┼żbenoj du┼żnosti ako ima indicija da neki centar ne postupa po standardima stru─Źnog rada - slu┼żbenici ministarstva mogu da odu na teren i obave kontrolu u vezi sa konkretnom porodicom i konkretnog ─Źlana odre─Ĺene porodice.

Nezašti─çeni

Deca svedoci i ┼żrtve nasilja

Vukota Vlahovi─ç ka┼że da su u situacijama kada su deca svedoci i ona ┼żrtve nasilja, iako nasilje nije bilo direktno nad njima.

- Ako se desi ubistvo, brigu o deci preuzima centar za socijalni rad - mere alternativnog staranja, ukoliko postoje srodnici, deca se smeštaju kod njih, ako ne, onda u hraniteljsku porodicu - to su deca bez roditeljskog staranja u toj situaciji. Ako je jedan roditelj ubijen, a drugi ┼żiv, centar pokre─çe postupak za lišavanje roditeljskog prava i alternativno se zbrinjavaju deca u drugu porodicu.

Podsetimo, poslednji u nizu doga─Ĺaja je slu─Źaj ┼żene iz Kragujevca, u koju je pucao mu┼ż u njihovoj porodi─Źnoj ku─çi. On se nakon bekstva i više─Źasovnih pregovora predao policiji.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE