Obrenovac, 15.07.2024

SRBI PLA─ćENIJI OD SRPKINJA ZA VI┼áE 100 EVRA


Izvor: kurir.rs/Ekapija/Lokalne novine | Obrenovac, 08.05.2023.
Evo kada ─çe se i zakonom urediti da ┼żene za isti posao dobijaju platu kao i mu┼íkarci

Foto:Promo


Da muškarci imaju ve─çe plate u odnosu na ┼żene, nije novost. To je problem i u zemljama Evropske unije, ali i u Srbiji. Prema podacima Republi─Źkog zavoda za statistiku, muškarci su u svim starosnim grupama zara─Ĺivali više od ┼żena. Ta razlika se pove─çavala kako su rasle godine, tako da su u dobi od 45 do 49 godina muškarci zara─Ĺivali ─Źak 13.000 dinara više od ┼żena. U zemljama EU dame pla─çaju 13 procenata manje od muškaraca.

Ono što razlikuje dr┼żave EU od Srbije je njihova spremnost da se bore protiv ovakve pojave, da smanje jaz u platama i obezbede ravnopravan polo┼żaj ┼żeni. U tom smislu je i donet Zakon o transparentnosti plata koji obavezuje kompanije koje zapošljavaju više od 250 radnika da daju godišnje izveštaje o razlikama u zaradama izme─Ĺu muškarca i ┼żena.

Ukoliko je ta razlika ve─ça od pet odsto kompanija ─çe morati da preduzme mere da je smanji.

RAZLIKA RASTE SA GODINAMA

Prema podacima RZS, tokom prošle godine muškarci su u gotovo svim starosnim grupama zara─Ĺivali više od ┼żena. Tako su oni od 15 do 19 godina mese─Źno u ku─çu donosili 48.976 dinara, dok su ┼żene inkasirale oko 2.000 dinara manje. Nešto gori odnos je kod onih izme─Ĺu 20 i 24, njihova mese─Źna zarada je 59.611 dinara, a ┼żena blizu 54.930. Razlika u platama kao da raste sa godinama, pa u dobi od 45 do 49 godina muškarci zara─Ĺuju ─Źak 13.000 više od ┼żena, odnosno 89.916 dinara. Zanimljivo je da ┼żene preuzimaju vo─Ĺstvo u visini zarade tek pred penziju. Tako im od 60 do 64 leta na ra─Źun le┼że u proseku 692 dinara više, a posle 64. ─Źak 1.150 dinara, i ostvaruju zaradu od 78.307 dinara.

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) pozdravlja ovakvu odluku zemalja EU jer je i te kako potrebna za smanjenje platne diskriminacije.

– I Srbiji bi ovakav zakon bio potreban. Me─Ĺutim, daleko smo mi od njegovog donošenja. Ovaj zakon je nadogradnja uspostavljenoj radnopravnoj regulativi. U tim zemljama se poštuju postoje─ça radna prava. O zaposlenom i njegovom zadovoljstvu se vodi ra─Źuna – naglašava Ranka Savi─ç, predsednica ASNS. Dodaje da u Srbiji malo ko razmišlja o tome da li se ┼żena ose─ça manje bitnom i da li je poni┼żena ukoliko za isti rad u istoj delatnosti prima manju platu od kolege. Dok to ne postane tema i u Srbiji, mo┼żemo samo da pozdravimo odluku evropskih parlamentaraca.

PROMENA ─ćE BITI, ALI ZA 132 GODINE

Globalni izveštaj o rodnom jazu u platama Svetskog ekonomskog foruma (SEF) bi─çe potrebne 132 godine da se u potpunosti premoste rodne razlike u platama i postigne jednakost u svetu. Što se ti─Źe Evrope, za ovakve promene bi─çe neophodno šest decenija. Kako sada stoje stvari, jaz u prihodu ┼żena i muškaraca globalno istrajava, a napredak u smanjenju velikih razlika i u Evropi ide sporo.

I u Sekciji ┼żena Saveza samostalnih sindikata Srbije podse─çaju na uslove rada i status ┼żena na tr┼żištu rada.

– Svesni smo da uprkos implementaciji zakona koji bi poboljšali opšti polo┼żaj ┼żena u društvu, taj status nije na zadovoljavaju─çem nivou. Osim što rade u profesijama koje su slabije pla─çene, kao što u uslovima krize lakše gube posao, ostaju du┼że ekonomski neaktivne, ┼żene se susre─çu i sa slabijim napretkom u odnosu na svoje muške kolege. Teret nepla─çenog ku─çnog posla pada uglavnom na ┼żene, koje tako menjaju sve one usluge i servise koje je nekada dr┼żava obavljala – od brige o deci, nege starijih i nemo─çnih, do nege osoba sa invaliditetom i svih drugih poslova koji omogu─çuju društvenu reprodukciju – navode iz saveza.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE