Obrenovac, 29.11.2021

SRBIJA JE PUNA TRUSNIH PODRU─îJA I CRVENIH ZONA


Izvor: Alo/Blic/M.G./Lokalne novine | Obrenovac, 05.11.2021.
Evo gde su narednih godina mogu─çi najja─Źi potresi

Foto:Printscreen/instagram


Serija manjih zemljotresa pogodila je Mladenovac i Kragujevac tokom poslednjih nekoliko dana. Prvi zemljotres se dogodio 30. oktobra u Mladenovcu, par dana kasnije usledio je niz potresa koji je zahvatio i podru─Źje Kragujevca, a poslednji zemljotres dogodio se jutros oko osam ─Źasova u Topoli magnitude 1,7.

Seizmolog Slavica Radovanovi─ç objasnila je svojevremeno da se ne mo┼że predvideti gde ─çe biti slede─çi potres ali nam, kako predvi─Ĺa, predstoji i trend bu─Ĺenja, tako da u narednih 10 do 15 godina mo┼żemo o─Źekivati zemljotrese vrlo velikih magnituda na prostorima Balkana.

Na karti seizmi─Źkog hazarda ozna─Źena su podru─Źja centralne Srbije do Aleksandrovca, okolina Novog Pazara, delovi Vojvodine na severu Ba─Źke kod Apatina, istok Banata du┼ż granice sa Rumunijem, kao i podru─Źje oko Kladova i Negotina.

Za tektonske zemljotrese, karakteristi─Źne za naše podru─Źje, osnovni izvor energije su tektonski naponi izazvani podvla─Źenjem afri─Źke plo─Źe pod evropsku. S tim da jadranska plo─Źa izaziva podrhtavanje tla u Albaniji.

Miodrag Petrovi─ç, doktor sa Rudarsko - geološkog fakutelta u Beogradu, svojevremeno je iscrtao kartu seizmi─Źkog hazarda Srbije s predvi─Ĺanjima za slede─çih 50, 100 i 200-500 godina. Tako─Ĺe, na karti se vide i ┼żarišne zone, od kojih su neke izvan granica naše šemlje, ali posledice ─çemo i mi osetiti.

Prema njegovim procenama, najja─Źi mogu─çi potresi se o─Źekuju u Svilajncu, Lazarevcu, Vranju i na Rudniku inteziteta po površini osam do devet stepeni Merkalijeve skale i ja─Źine magnitude u dubini od šest do sedam stepeni Rihterove lestvice. Prora─Źunima je obuhva─çena okolina pomenutih naselja.

U Srbiji je izabrano više od 900 ta─Źaka (lokacija) na osnovu trusova u razdoblju od 1901. do 1997. godine, što je gotovo jedan vek. Za svaku ┼żarišnu ta─Źku sra─Źunate su i procenjene magnitude na osnovu ponovljivosti u slede─çih sto godina. Klju─Źni izvor podataka je katalog jakih zemljotresa (280 u Srbiji i susednim zemljama), sastavljen za potrebe regionalnog ogranka Uneska.

Da ─çe i naše komšije osetiti zemljotres zbog kojih ─çe se skoro istom silinom prodrmati i pojedini krajevi Srbije, tako─Ĺe je nazna─Źeno na karti. To su sna┼żni potresi na ju┼żnom Jadranu, u Skoplju i Berovu, gradu u Severnoj Makedoniji i Vran─Źeu okrugu u Rumuniji.

Doktori Stefano Parolai i Dario Slejko iz italijanskog Centra za seizmološka istra┼żivanja pri Nacionalnom institutu za okeanografiju i geofiziku su u periodu kada je središnju Italiju pogodio sna┼żan zemljotres objasnili su koja su podru─Źja najviše podlo┼żna zemljotresima.

- Mape seizmi─Źkih hazarda Evrope jasno pokazuju da su najopasnija podru─Źja koja se nalaze na granici plo─Źa izme─Ĺu Evrope i Afrike, to su Apenini, isto─Źni Alpi, Dinaridi i Helenidi. Štaviše, veliki potresi se javljaju i du┼ż oblasti zvane Helenski, odnosno Egejski luk - objasnili su oni tada.

Jadranska priobalna zona

Vojvodina - Kanji┼ża, Be─Źej, Novi Sad i Ruma

Zapadna Srbija - Loznica, Krupanj i Bajina Bašta

Centralna Srbija - Lazarevac, Aran─Ĺelovac, Rudnik, Kraljevo i Kopaonik

Podru─Źje Velike Morave - Svilajnac, Jagodina i Stala─ç

Podru─Źje Isto─Źne Srbije - Golubac i Negotin

Podru─Źje izme─Ĺu Nišave i srednjeg i gornjeg toka Ju┼żne Morave - Dimitrovgrad, Bosilegrad, Niš i Vranje

Kosmet - Pe─ç, Prizren, Priština, Lipanj i Uroševac

Tokom jedne "mirne" godine na teritoriji Srbije se locira oko 1.000 zemljotresa, a u slu─Źaju ja─Źeg, prati ga ve─çi broj slabijih potresa.

Najve─çi broj zemljotresa manjih magnituda koje instrumenti mogu da registruju, ljudi ne mogu da osete. Na jedan zemljotres magnitude šest, dogodi se pribli┼żno 10 potresa magnitude pet i pribli┼żno 100 potresa magnitude ─Źetiri stepena.

Najja─Źi zemljotresi u Srbiji do 2010. godine

- 3. novembra 2010. godine zemljotres inteziteta 5,5 stepeni po Rihteru, pogodio je okolinu Kraljeva kada su poginule dve osobe, ali je potres izazavao velika ošte─çenja na objektima.

- 1. jula 1999. godine tlo je podrhtavalo i u okolini Trstenika, kada ga je pogodio zemljotres ja─Źine 5 stepeni po Rihteru.

- 30. aprila 1999. godin u vreme bombardovanja Srbije, centralni deo naše zemlje pogodio je zemljotres inteziteta 5,2 stepena. Epicentar mu je bio u okolini Mionice.

- 29. septembra 1998. godine zemljotres ja─Źine 5,6 stepeni, pogodio je Mionicu i okolinu. Prema izveštajima, tada je nastradala jedna osoba, a više od 3.500 objekata nije bilo upotrebljivo, dok je isto toliko pretrpelo te┼ża konstrukciona ošte─çenja.

- 10. maja 1985. godine Kopaonik je pogodio zemljotres ja─Źine 5,2 stepena.

- 10. septembra 1983. godine zemljotres ja─Źine 5,3 stepena pogodio je Kopaonik.

- 18. maja 1980. godine Kopaonik je podrhtavao zbog zemljotresa inteziteta 5,9 speni po Rihterovoj skali.Prema zvani─Źnim podacima nije bilo poginulih, ali je povre─Ĺeno 30 osoba.

- 15. maja 1927. godine u Gornjem Milanovcu, odnosno kod Rudnika, poginulo je sedmoro ljudi, a osmoro je povre─Ĺeno kada je ovo podru─Źje pogodio zemljotres ja─Źine 5,9 stepeni po Rihteru.

- 24. marta 1922. godine u Lazarevcu se dogodio zemljotres ja─Źine 5,7 stepeni po Rihteru i tada su povre─Ĺene ─Źetiri osobe.

Sedam crvenih zona u Srbiji

Na podru─Źju Srbije zemljotresi ja─Źine 6 stepeni Merkalijeve skale ugro┼żavaju 13 odsto površine, ja─Źine 7 stepeni 59, ja─Źine 8 stepeni 23, a oni ja─Źine 9 stepeni oko 5 odsto. To zna─Źi da je oko 87 odsto teritorije Srbije ugro┼żeno zemljotresima koji ošte─çuju gra─Ĺevinske objekte.

Geološki informacioni sistem Srbije razdvaja osam podru─Źja sa mogu─çim jakim zemljotresima.

Zemljotres u Kraljevu

Prvi sna┼żan zemljotres, 8. aprila 1893. u oblasti Gradišta i Golupca, nametnuo je potrebu prikupljanja podataka i prou─Źavanja seizmi─Źnosti. Akademik Jovan ┼Żujovi─ç preduzeo je mere da se taj doga─Ĺaj nau─Źno prou─Źi. Prva seizmološka karta ovih prostora pojavila se 1950.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE