Obrenovac, 20.06.2021

ŠOKANTAN PROCENAT ŽENA PUŠAČA U SRBIJI


Izvor: Alo.rs/Rts/I.T./Lokalne novine | Obrenovac, 29.05.2021.
Srpkinje treće u svetu iza Grenlanda i Naurua!

Foto:Andres Siimon/unsplash.com


Pušenje je u 2019. godini bilo uzrok smrti gotovo osam miliona ljudi širom sveta, a broj pušača dostigao je neslavni rekord od 1,1 milijarde. Visoki brojevi se beleže i u Srbiji – prema novoj Lansetovoj studiji po procentu žena pušača ispred naše zemlje nalaze se samo Grenland i Nauru. Osim toga, dostignuta je rodna ravnopravnost među pušačima u Srbiji, koja je zabeležena još samo u Švedskoj i na Islandu.

U studiji koju je objavio Lanset, navodi se da procenat žena pušača u Srbiji iznosi 37,8 odsto, a veći procenat zabeležen je samo na Grenlandu i Nauruu koji imaju mnogo manje stanovnika.

Uprkos svojoj velikoj površini, na Grenlandu živi oko 50.000 stanovnika, dok u ostrvskoj državi Nauruu živi nešto više od 12.000 stanovnika.

Кada je reč o odnosu pušača prema polu, mala je razlika u procentima između muškaraca i žena pušača u Srbiji. Cigare redovno konzumira 38,8 odsto muškaraca, što je za samo jedan procenat više u odnosu na žene.

Veći procenat žena pušača zabeležen je samo u Švedskoj, gde je registrovano 14,4 odsto žena naspram 12,4 procenata muškaraca koji puše.

Nešto je manja razlika na Islandu – puši 15,8 odsto muškaraca, a 15,1 odsto žena.

U studiji se navodi da su napori da se smanji broj pušača bez uticaja zbog toga što se broj stanovnika na planeti povećao od 1990. godine, a navodi se kako bi vlade morale da utiču na smanjenje pušača među mladima, koji su podložni zavisnosti. 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE