Obrenovac, 01.07.2022

SRBI REDOVNO PREBACUJU BURMU NA LEVU RUKU


Izvor: Espreso/Informer/Lokalne novine | Obrenovac, 10.03.2022.
U prošlosti su muščarci manje nosili prstenje nego žene, a materijali koji su korišćeni za burme su se tokom vremena menjali

Foto:Printscreen Infopult


Verenički prsten se stavlja na domali prst desne ruke da čuva mesto venčanom prstenu, a onda se nakon venčanja premešta na domali prst leve ruke. Strogih pravila nema, pa neke mlade verenički prsten poklone kumi ili ga nose tik uz prsten s venčanja.

Postoje kulturološke i religiozne razlike kada je ova praksa u pitanju. Pojedine zemlje praktikuju nošenje burme na domalom prstu leve ruke, dok se u Srbiji i joše nekim pravoslavnim zemljama nosi na desnoj.

Prvi pisani podaci o burmama, kao simbolu ljubavi i venčanja, datiraju skoro 3.000 godina pre nove ere.

Egipćani su čin venčanja verifikovali razmenom burmi. Burme su zbog kružnog oblika simbolisale večnost. Stari Rimljani su nosili burme na levom domalom prstu, kao i stari Grci, jer se verovalo da postoji vena koja ide direktno od domalog prsta do srca, pa je to bio dodatni simbol doživotne ljubavi.

Materijali koji su korišÄ‡eni za burme su se tokom vremena menjali. Počelo je od kože i kostiju, zatim korišÄ‡eni su metali kao što je gvožđe, da bi se na kraju došlo o srebra, zlata i dijamanata.

U prošlosti su mušÄarci manje nosili prstenje nego žene. Značajan pomak se dogodio tokom Drugog svetskog rata, kada su mnogi oženjeni muškarci, koji su bili smešteni daleko od kuće, odlučili da nose burme kao podsetnik na svoje supruge i porodice.

Burma

Burma je vrsta nakita koji se još naziva i venčani prsten, jer ga par razmenjuje na svom venčanju, te ga nose venčani ljudi.

Desna ruka

Tradicionalna indijska praksa podrazumeva nošenje venčanog prstena na desnoj ruci, jer se leva smatra nečistom. Međutim, kod modernih Indijanaca možete videti da prsten nose na levoj strani u želji da se prilagode običajima u SAD. U mnogim zemljama Severne i Istočne Evrope, uključujući Dansku, Norvešku, Rusiju, Poljsku i Bugarsku, venčano prstenje se nosi na četvrtom prstu desne ruke. U Portugaliji, Španiji i Grčkoj, desna ruka je takođe uobičajena.

Leva ruka

Burma na levoj ruci nosi se u Zapadnim zemljama, u Severnoj i Južnoj Americi, Evropi, uključujući Veliku Britaniju, Italiju, Francusku i Sloveniju, zatim SAD, ali i mnogim državama širom Azije.

Porodično nasleđe

Burme imaju veliku sentimentalnu vrednost, pa često ljudi ovo nasleđe nose, umesto da ga ostave u nekojn kutiji da skuplja prašinu. Nošenje nasleđene burme stalno podseća na tradiciju, porodične vrednosti i značaj međugeneracijiskih veza.

Neverstvo

Oženjeni muškarci i žene, kada žele da varaju, ne moraju da sakrivaju svoje prstenje, dovoljno je da ga prebace s leve na desnu ruku ili obrnuto, što predstavlja otvorenost za varanje.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE