Obrenovac, 23.09.2023

KRASE SRPSKU ZASTAVU, A BROJ IM JE ZAPANJUJU─ćE MALI


Izvor: Kurir.rs/Beta/Lokalne novine | Obrenovac, 07.02.2023.
Dru┼ítvo za za┼ítitu i prou─Źavanje ptica pokre─çe kampanju za opstanak KRSTA┼áA

Foto:SHUTTERSTOCK


Društvo za zaštitu i prou─Źavanje ptica Srbije objavilo je danas da pokre─çe veliku kampanju za prikupljanje nov─Źanih sredstava koja ─çe biti iskoriš─çena za dalji rad na opstanaku orla krstaša, ptice grabljivice koja se nalazi na nacionalnim obele┼żjima Srbije, ali je ve─ç godinama na ivici opstanka.Istaknuto je da je od 2016, kada je u zemlji preostao samo jedan gnezde─çi par orlova krstaša, Društvo za zaštitu i prou─Źavanje ptica Srbija, zajedno sa partnerskim organizacijama, volonterima, saradnicima i aktivistima, ulagalo napore da se ova vrsta oporavi, pa tako na po─Źetku 2023. Srbija ima pet gnezde─çih parova orlova krstaša.

Podse─ça se da je nedavno završen šestogodišnji PannonEagle LIFE projekat, u okviru kojeg je u Srbiji prvi put organizovano danono─çno ─Źuvanje jednog pti─Źjeg para, postavljane su metalne platforme za gne┼ż─Ĺenje krstaša, košeni zarasli pašnjaci i formirana hranilišta.

Iz Društva je ocenjeno da je pove─çanje broja ptica ohrabruju─çe, ali i dalje nedovoljno, uzimaju─çi u obzir brojne opasnosti koje ugro┼żavaju opstanak krstaša i "oni bi i dalje u jednom danu mogli da nestanu sa teritorije Srbije".

"Krstašima je pomo─ç neophodna. U to smo se uverili još 2016. kada se u letnjoj oluji srušilo stablo na kojem je bilo gnezdo i zatrpalo krstaše zajedno sa mladuncima. Ptice su pre┼żivele samo zahvaljuju─çi brzoj intervenciji volontera koji su ih spasili i postavili u vešta─Źko gnezdo. Da tada nije bilo ─Źuvara, verovatno bi svi stradali i tu bi bila gotova pri─Źa o krstašu u Srbiji", kazao je koordinator kampanje iz Društva za zaštitu i prou─Źavanje ptica Srbije Uroš Stojiljkovi─ç.

Naglasio je da orlu krstašu prete ubjianje, trovanje i nestanak staništa pogodnog za gne┼ż─Ĺenje i ishranu.

"Vrlo su osetljivi na uznemiravanje u periodu gne┼ż─Ĺenja i odgoja mladih od marta do avgusta meseca. Nov─Źana sredstva su neophodna upravo zato da bi u tom periodu bili šti─çeni", kazao je Stojiljkovi─ç.

Iz Društva su nistakli da je nophodna nov─Źana pomo─ç koja ─çe biti iskoriš─çena za obilazak gnezda u Vojvodini u periodu od šest meseci, u teškim terenskim uslovima, te je potrebno obezbediti gorivo, hranu i smeštaj za ─Źuvare krstaša.

Kako bi bio osiguran opstanak mladih koji napuštaju roditeljsko gnezdo, potrebna su i dva ure─Ĺaja za satelistko pra─çenje uz pomo─ç kojih ─çe ─Źuvari mo─çi momentalno da reaguju ukoliko ptice zapadnu u opasnost.

Svi koji ┼żele da doniraju novac, iz Srbije ili inostranstva, mogu to u─Źini putem sajta donacije.rs ili direktnom uplatom na ra─Źun Društva za zaštitu i prou─Źavanje ptica Srbije.

"Orlovi krstaši su duboko ukorenjeni u našu tradiciju i kulturu, nalaze se i na grbu naše dr┼żave,te je njihov opstanak pitanje i od nacionalne, istorijske i kulturne va┼żnosti. Ne bi bilo dobro da on postoji jedino na tom grbu kao simbol", zaklju─Źio je Stojiljkovi─ç.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE