Obrenovac, 13.06.2021

┼áTA SVE 'HVATAJU' SAOBRA─ćAJNE KAMERE


Izvor: Mondo/Telegraf/Lokalne novine | Obrenovac, 14.05.2021.
Jedan voza─Ź ve─ç dobio kaznu od 755.000 dinara - pazite na ove sitnice!

Foto:MONDO/Stefan Stojanovi─ç


Dugo smo se pitali šta sve snimaju brojne kamere za video-nadzor raspore─Ĺene na gotovo svim va┼żnijim raskrsnicama u Beogradu i drugim gradovima Srbije, du┼ż autoputa i na svim grani─Źnim prelazima.

Voza─Źe je najviše zanimalo da li ─çe ih policija koristiti za otkrivanje saobra─çajnih prekršaja. Da, definitivno ho─çe i to ve─ç uveliko radi, u šta su se mnogi ve─ç uverili, zato vam donosimo pregled konkretnih prekršaja koji se na ovaj na─Źin otkrivaju. Kako kamere hvataju neregistrovana vozila?

Sve nove kamere koje je kompanija Huawei instalirala po nalogu MUP-a i lokalnih samouprava, radi unapre─Ĺenja sistema videonadzora i bezbednosti gra─Ĺana, opremljene su i softverom za prepoznavanje registarskih oznaka na vozilima.

Kada neko vozilo pro─Ĺe pored kamere, ona skenira i pro─Źita broj, a poseban softver ga uporedi sa takozvanom "crnom listom" na kojoj se nalazi spisak svih vozila kojima su istekle registracione nalepnice, izva─Ĺen iz policijske baze podataka. Kad do─Ĺe do ukrštanja, odnosno poklapanja registarskih oznaka, takvo vozilo se automatski izdvaja. Tada operater još jednom proverava podatke i štampa poziv sa fotografijom, na kojoj se vidi da neregistrovano vozilo u─Źestvuje u saobra─çaju.

Zajedno sa time, vlasniku snimljenog vozila se šalje i prekršajni nalog kojim mu se daje mogu─çnost da u roku od 8 dana plati samo polovinu predvi─Ĺenog iznosa kazne. Na taj na─Źin, prakti─Źno bez ikakvog anga┼żovanja pripadnika Saoba─çajne policije na ulicama, lako mogu da se otkriju svi oni koji voze neregistrovana vozila ako makar jednom pro─Ĺu nekom raskrsnicom pokrivenom kamerama.

Jedan voza─Ź je platio - 755.000 dinara!

U policiji su za Telegraf potvrdili da su na ovaj na─Źin, kao i specijalno opremljenim patrolnim vozilima, otkrili ve─ç više od 20.000 onih koji su prekršili Zakon o bezbednosti saobra─çaja na putevima. Oni su u─Źestvovali u saobra─çaju sa neregistrovanim i neosiguranim vozilima, zbog ─Źega su ve─ç morali da plate kazne.

Neki voza─Źi su ka┼żnjeni iznosima od samo 5.000 dinara, jer im je registraciona nalepnica istekla manje od 30 dana, neki 10.000 dinara jer su vozili posle više od 30 dana nakon isteka, a neki su platili i mnogo ve─çe kazne.

Ove poslednje kamere su snimile na više razli─Źitih mesta i po nekoliko puta, a svaki snimak, na─Źinjen razli─Źitog dana, tretira se kao dokaz za jedan prekršaj i dostavlja nadle┼żnom sudu uz zahtev za pokretanje prekršajnog postupka. Rekord za sada dr┼żi jedan Smederevac kome su uru─Źena 84 prekršajna naloga, jer je u periodu od ─Źetiri meseca u 84 razli─Źita dana snimljen da vozi neregistrovan automobil, tako da je na kraju morao da plati ukupno 755.000 dinara.

Na udaru i zaboravni voza─Źi

Osim onih koji voze neregistrovane automobile, policija sa lako─çom otkriva i vlasnike vozila kojima je za više od 60 dana istekla registracija, a nisu vratili registarske tablice nadle┼żnoj policijskoj stanici, kao što propisuje Zakon o bezbednosti saobra─çaja.

I to je mera koja se sprovodi zahvaljuju─çi informacionim tehnologijama, jednostavnom pretragom baze podataka svih registrovanih vozila. Na taj na─Źin je do sada otkriveno ve─ç više od 17.000 voza─Źa, kojima su napla─çene kazne u rasponu od 10.000 do 20.000 dinara, u zavisnosti od toga koliko je odredio sudija nadle┼żnog prekršajnog suda.

Šta još sve kamere mogu da vide?

Sve nove kamere imaju mogu─çnost da snimaju i voza─Źe, pa bi teoretski mogle da se koriste i za otkrivanje onih koji u vo┼żnji koriste mobilni telefon ili druge ure─Ĺaje za komunikaciju bez "hendsfri" ure─Ĺaja, ili ne koriste sigurnosne pojaseve. Za to bi, me─Ĺutim, bilo neophodno konstantno ili povremeno pra─çenje snimaka i dodatno anga┼żovanje policijskih slu┼żbenika u centrima za video-nadzor, pa u MUP-u ka┼żu da to, barem za sada, ne planiraju.

Tako─Ĺe, kamere bi na osnovu polo┼żaja vozila i vremena kada su snimci na─Źinjeni, mogle da mere i trenutnu brzinu kretanja, ali takav na─Źin merenja nije predvi─Ĺen našim propisima.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE