Obrenovac, 27.06.2022

ZAVRŠITE SVE IZ FOTELJE


Izvor: Espreso/Blic/Lokalne novine | Obrenovac, 26.04.2022.
Šta sve možete onlajn u Srbiji, od dostave hrane, lekova, plaćanja računa...

Foto:Profimedia


Digitalizacija u Srbiji je uzela maha, pa tako iz dana u dan imamo sve više usluga koje možemo da obavimo iz svoje fotelje uz samo nekoliko klikova.

Preko raznih aplikacija možete poručiti hranu iz restorana, namirnice iz supermarketa, lekove iz apoteke, cveće iz cvećara, a uskoro ćete moći i da upalite sveće onlajn i tako odate počast preminulom.

U poslednje vreme sve je više ljudi u Srbiji koji plaćaju račune, kupuju garderobu, uzimaju dokumenta... preko interneta. Sve je više i držvanih institucija i javnih preduzeća koji svoje usluge i servise nude onlajn. Na taj način štedi se vreme, a u nekim slučajevima i novac, jer se ne plaćaju razne provizije, koje banke uzimaju prilikom svake naplate.

Onlajn čitulje i paljenje sveća

Javno komunalno preduzeće "Pogrebne usluge" radi na projektu kojim će biti omogućeno postavljanje elektronskih čitulja na posebnom sajtu. Elektronske čitulje će omogućiti građanima da na mejlu dobiju link koji mogu da podele putem SMS poruke, mejla, pošalju na Vajber, Fejsbuk i na taj način obaveste rođake i prijatelje o gubitku najmilijih. Ovi linkovi biće trjano sačuvani od zabarova.

Takođe, ovo komunalno preduzeće radi i na mapiranju grobnih mesta, pa tako svako ko bude želeo moći će lakše da pronađe grobno mesto osobe koja mu je značila, ali i da pogleda kratak elektronski zapis o njoj, da se podseti njegovog života i datuma smrti, osećanja porodice i sećanja drugih prijatelja.

Servis će probno početi da radi na leto. Aplikacije će omogućiti građanima i naručivanje i polaganje cveća i paljenje sveća u njihovo ime.

Usluge koje će, tako, biti dostupne putem aplikacije su: "Pošalji cveće", "Upali sveću", "Video galerija", "Izjavi saučešće"... ali i objava čitulje na nekim portalima.

Portal e-uprava

Šalteri, čekanje u redovima, rečenica „fali ti još jedan papir” - noćna su mora skoro svakog građanina Srbije, ali zahvaljujući portalu portala e-uprava sada mnoge administrativne stvari možemo da uradimo onlajn i tako uštedimo na vremenu.

Od nedavno preko ovog portala možete i da upišete dete u vrtić. Putem ovog portala mogu da se upišu i prvaci u osnovnu školu.

Na portalu Moja srednja škola - mojasrednjaskola.gov.rs - možete proveriti sve evidentirane podatke za konkretnog učenika, ali i pronaći sve statističke podatke o osnovnim i srednjim školama, kao i druge informacije koje mogu pomoći u pravilnom odabiru buduće škole. Shodno Kalendaru upisnih aktivnosti, na dnevnom nivou možete pratiti glavne aktuelnosti.

Na ovom portalu možete da izvršite elektronske usluge u vezi sa prijemnim ispitom, završnim ispitom i upisom u prvi razred srednje škole za školsku 2021/2022. godinu, za škole čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave, sa izuzetkom muzičkih, baletskih i specijalnih škola.

Ostale dostupne usluge

Takođe ono što je već neko vreme dostupno na portalu e-uprava jeste podnošenje zahteva za dobijanje termina za izdavanje lične karte ili pasoša, vozačke dozvole, termina za registraciju vozila, uverenje o (ne)kažnjavanju, uverenje o vođenju krivičnog postupka, isprave o oružju, prijava boravka stranaca, prijava kandidata za dobrovoljno služenje vojnog roka, zahtev za izdavanje parking karte i parking mesta za osobe sa invaliditetom itd.

Od prvog januara dostupne su na klik građanima i informacije o porezu na imovinu i drugim izvornim javnim prihodima, privredi i državi preko Jedinstvenog informacionog sistema lokalne poreske administracije.

Zahvaljujući centralizaciji podataka, građanima i privredi omogućava da „na klik” vide sve svoje poreske obaveze na teritoriji Republike Srbije kao i da elektronskim putem podnesu prijavu za utvrđivanje poreza na imovinu.

Usluga Potpisivanje dokumenta u klaudu namenjena je svim građanima Republike Srbije koji žele da na brz i jednostavan, a pouzdan i bezbedan način elektronski potpišu dokument. Ova usluga omogućava potpisivanje dokumenta kvalifikovanim elektronskim sertifikatom kojim korisnik raspolaže na daljinu, putem mobilne aplikacije ConsentID.

Mobilno bankarstvo

Naši građani sve više koriste najsavremenije oblike plaćanja. Korišćenje elektronskog i mobilnog bankarstva fizičkih i pravnih lica znatno je poraslo, posebno kada je reč o mobilnom bankarstvu.

Šoping i dostava hrane

Danas je gotovo sve moguće kupiti online. Odeća, obuća, tehnika, kozmetika, kućne potrepštine, knjige, hrana, ulaznice za različite događaje, sve ono zbog čega smo nekad morali da sednemo u auto, tražili parking, prebirali po policama ili čekali u redovima pred blagajnama. Ponude i onlajn prodavnice su na svakom koraku.

Takođe, i da bi vam hrana iz restorana stigla tačno "pred prag" u roku od samo nekoliko minuta dovoljno je da učinite nekoliko klikova.

Osim hrane, na pojedinim aplikacijama dostupne su i usluge poput dostave namirnica iz marketa, lekova iz apoteka, cveća iz cvećara i slično.

Maltene, vi ne morate više nigde da idete da biste kupili nešto ukoliko to ne želite ili ukoliko nemate vremena.

Izabrati lekara

Na sajtu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje moguće je proveriti da li ste izabrali svog lekara opšte prakse, ginekologa ili za decu pedijatra.

Dovoljno je samo da ukucate svoj matični broj. Vode se i zdravstvene dokumentaicje u elektronskom obliku i trenutno se ceo zdravstveni sistem umrežuje na jednom portalu, gde zakazuju pregledi.

Evidencija dokumenata u elektronskom obliku

Sve je veći broj vođenja evidencija u elektronskom obliku kako kod državnih uprava, tako i kod privrednika.

Podaci o pravnim licima i preduzetnicima su svima dostupni. Dostupni su i finansijski izveštaji, finansijski i bankarski podaci, podaci o dinarskim i deviznim računima, tome ko su dužnici u prinudnoj naplati, a dostupan je i registar menica i ovlašćenja.

Podaci o stečaju i sudske zabrane, spisak pravnih lica koja su obustavila plaćanje, pretraga rešenja o pokretanju prethodnog stečajnog postupka, pretraga stečajnih postupaka pri sudovima, pretraga stečajnih masa, pretraga sudskih zabrana, ko su licencirani stečajni upravnic

Birački spisak i imenik

Dostupne su i provera upisa u birački spisak, Bele strane Telekoma Srbija, Centralni registar zbirki podataka u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, ali i razni imenici profesionalnih zvanja – od imena advokata, licenciranih stečajnih upravnika, imenika revizora finansijskih izveštaja, računovođa do registra sudskih veštaka.

Kovid sertifikati

Preko portala eUprava i eZdravlje tokom ovih pandemijskih godina, a i dalje, putem par klikova možemo da zakažamo PCR testiranje, izdavanje kovid sertifikata, odnosno korona pasoša...

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE