Obrenovac, 05.10.2023

SLAVIMO SVETOG TARASIJA


Izvor: Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 10.03.2023.
Veruje se da mu je lice zasvetlelo kada je izdahnuo, a da za SPAS DU┼áE treba izgovoriti ove re─Źi

Foto:Shutterstock


Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog Tarasija, carigradskog patrijarha, velikomu─Źenika koji se borio protiv ikonobora─Źke jeresi.

Ro─Ĺen je u Carigradu, u─Źio knji┼żevnost i filozofiju, a njegov britak um i obrazovanje doveli su ga do samog cara, pa je postao njegov savetnik i senator.

Kada se tadašnji patrijarh, nemo─çan da proslavi pravoslavno poštovanje ikona, brzo razboleo i umro, car izra┼żava ┼żelju da se tog ─Źina prihvati Tarasije i pomogne pobedi pravoslavlja nad jeresima.

Pod njim je sazvan VII vaseljenski Sabor u Nikeji 787. godine, gde se osudilo ikonoborstvo i povratilo i utvrdilo poštovanje svetih ikona.

Tarasije je bio vrlo milostiv prema siromašnima, gradio im je skloništa, obezbe─Ĺivao hranu, toplu ode─çu, sklanjao ih sa ulice...

U hriš─çanskoj tradiciji navodi se da su ga pred smrt videli kako odgovara demonima govore─çi: "Nisam kriv u tome grehu! Nisam kriv ni u tom grehu!", dok je god imao glasa.

Upokojio se 806. godine, nakon 22 godine upravljanja crkvom.

Predanje ka┼że da mu je lice zasvetlelo kao Sunce kada je izdahnuo.

Tropar (glas 4) ovom svetitelju glasi:

- Istina stvari objavi te stadu tvome kao pravilo vere, obrazac krotosti i u─Źitelja uzdr┼żanja. Zbog toga si smirenjem stekao visoke po─Źasti, a siromaštvom bogatstva: O─Źe Tarasije, moli Hrista Boga da spase duše naše.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE