Obrenovac, 23.09.2023

OVO JE 6 NAJTRA┼ŻENIJIH POSLOVA U SRBIJI


Izvor: Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 23.01.2023.
Nedostaju nam KONOBARI, KUVARI I ZANATLIJE!

Foto:Profimedia


Gra─Ĺani koji su tokom 2022. godine bili u potrazi za poslom u Srbiji najve─çe šanse za zaposlenje su imali u oblastima trgovine, prodaje, IT, mašinstva, administracije i ugostiteljstva. S druge strane deficit radnika je najviše primetan me─Ĺu zanatskim zanimanjima i IT.

Ovo pokazuju podaci Infostuda za minulu godinu koju je obele┼żio veliki deficit radne snage i uvoz radnika iz inostranstva.

Podaci pokazuju da je u godini za nama bilo 13 odsto više raspisanih konkursa nego 2021. pa je 2022. završena sa 76.247 oglasa za posao.

Tako─Ĺe je i broj kandidata koji su bili u potrazi za zaposlenjem bio manji za dva odsto u odnosu na prethodnu godinu, pa je iznosio 237.897. Pored ovog pada zabele┼żen je i pad prose─Źnog broja konkurisanja te je u 2022. godini iznosio 47 po jednom oglasu, dok je 2021. bio 57.

Najtra┼żenije oblasti u kojima je bilo najviše mogu─çnosti za zaposlenje u prethodnoj godini bile su trgovina, prodaja, IT, mašinstvo, administracija i ugostiteljstvo.

Poslodavci su najviše raspisivali oglase za prodavce, voza─Źe, magacionere, administrativne radnike kao i radnike u proizvodnji - navodi se u saopštenju.

S druge strane kandidati su najviše konkurisali za pozicije prodavac, administrativni radnik, komercijalista i telefonski operater.

- Pored opštepoznatog deficita koji vlada u IT sektoru ve─ç godinama unazad, prethodne godine je u prvi plan izbio deficit zanatskih zanimanja i uvoz radnika iz isto─Źnih zemalja.

Podaci ka┼żu da je prema podacima najve─çi deficit bio izra┼żen za pozicije magacioner, konobar, kuvar, mesar, higijeni─Źar, ali u Srbiji u velikoj meri nedostaju i gra─Ĺevinski radnici, voza─Źi i zanatlije poput automehani─Źara i vodoinstalatera.

Ipak, sa manjkom kadrova na tr┼żištu susreli su se i poslodavci koji su tokom 2022. tra┼żili elektroin┼żenjere, diplomirane farmaceute i advokatske pripravnike.

Tako─Ĺe, kada se pogledaju oglasi za posao i dalje se u ve─çoj meri tra┼że radnici sa ni┼żim stepenom kvalifikacija.

- ─îak 61 odsto oglasa bilo je namenjeno onima sa srednjom stru─Źnom spremom, a ─Źak ─Źetiri odsto za one koji imaju samo osnovno obrazovanje. Svega 35 odsto oglasa ponu─Ĺeno je kandidatima sa višim kvalifikacijama ili fakultetom.

Poslodavci koji su prošle godine bili u potrazi za novim kadrovima, bili su pristupa─Źniji i u zapošljavanju studenata te je preko 10.000 oglasa (14 odsto) bilo dostupno svima njima koji prave prve korake na tr┼żištu rada.

BROJKE

  • Tre─çina kandidata imala do pet godina radnog iskustva
  • Svaki peti kandidat imao od pet do 10 godina radnog iskustva

Naša analiza pokazuje da je više od 6.000 oglasa bilo dostupno osobama sa invaliditetom, a me─Ĺu ponu─Ĺenim radnim mestima najviše mogu─çnosti je bilo u oblastima IT, trgovine/prodaje, pozivnih centara, administracije, marketinga, logistike i mašinstva.

Svega 16 odsto kandidata je tokom prošle godine tra┼żilo posao bez radnog iskustva, a kao i prethodnih godina najve─çi udeo onih koji su bili u potrazi za poslom ─Źine kandidati sa 10 i više godina radnog sta┼ża - ─Źak 35 procenata.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE