Obrenovac, 05.12.2021

SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O KEŠ KREDITIMA!


Izvor: Espreso/Blic/Lokalne novine | Obrenovac, 26.09.2021.
Za 100.000 dinara možete banci dati samo 3.000!

Foto:Filip Plavčić


Iznos odobrenih keš kredita ne prestaju da raste. I u drugom kvartalu ukupni krediti građanima povećani su za skoro 45 milijardi dinara, a najveći deo novih zajmova činili su gotovinski krediti – čak 56,6 odsto.

Prosečna nominalna kamatna stopa iznosila je 8,7 odsto i nepromenjena je u odnosu na početak godine, ali je znatno niža u odnosu na period od pre desetak godina kada je išla preko 20 odsto.

A, keš kredite danas uzimaju mnogi iz više razloga - neko za kupovinu polovnog automobila, neko za tekuće manje troškove, recimo početak školske godine, neko za odmor, kupovinu placa ili vikendice...

Bankari dodaju, da i ove godine, postoji interesovanje klijenata i za pozajmice koje bi im pomogla da renoviraju svoje stanove ili kuće. Ta grupa klijenata traži veći novac, odnosno oni apliciraju za pozajmicu od milion do tri miliona dinara ali i za duži period vraćanja svojih obaveza. Slična situacija je i kod onih klijenata koji keš kredite uzimaju kako bi refinansirali svoje već postojeće dugove.

Kamate se pritom razlikuju i kreću od 7 do 12 odsto.

Primer govori da bi za pozajmicu od 100.000 dinara, koju će klijent vratiti nakon 12 meseci, i to kamatnoj stopi od 10 posto, rata bi bila 8.791 dinar, a iznos koji bi vratio je 105.499,08 dinara.

Važno je pritom znati i da je za one klijenti koji apliciraju on-lajn, kredit u većini banaka, jeftiniji, i to od hiljadu pa do nekoliko hiljada dinara. Tako vas recimo, kredit od 100.000 dinara na kraju može koštati 3.000 dinara više.

Primer za kredit od 100.000 dinara

kamata - 10 posto

rok otplate - 12 meseci

mesečna rata - 8,791 dinar

iznos koji treba da se vrati - 105.499 dinara

Ono što je, međutim, važno kod keš kredita, jeste da vrlo lako možete upasti i u zamku, a koju sami sebi možete da napravite.

Zato je važno, kažu poznavaoci, pridržavati se nekoliko stvari.

- Za neplanirane troškove, putovanja, renoviranje stana i slične troškove građani Srbije najviše koriste gotovinske kredite. Ova vrsta pozajmice može da bude od velike pomoći ako se promišljeno odabere ponuda i novcem pažljivo raspolaže. Na prvom mestu, važno je preispitati mogućnosti pre zaduživanja, izračunati približnu visinu rate i da li nakon odbitka ostaje dovoljno novca za ostale životne troškove. Savet je da se ne zalećete ni u pogledu iznosa, ni u pogledu perioda otplate. Treba uzeti onoliko novca koliko je potrebno i izračunati optimalan rok otplate - navode u Kamatici.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE