Obrenovac, 07.05.2021

STI┼ŻU SUBVENCIJE


Izvor: Blic/M.S./Lokalne novine | Obrenovac, 28.01.2021.
Evo ko sve ima pravo na pomo─ç

Foto:Alo.rs/V.─É.


Vlada Srbije donela je uredbu kojom podsti─Źe preduzetništvo tako što ─çe svima koji kao po─Źetnici kre─çu u biznis subvencionisati 30 odsto ukupnih ulaganja, dok ─çe onima koji svoje prve preduzetni─Źke korake prave u nerazvijenim podru─Źjima, pomo─ç dr┼żave iznositi i 40 odsto.

To prakti─Źno zna─Źi da ─çe nekog ko pokre─çe sopstveni biznis od, na primer, tri miliona dinara, sa 900.000 ─Źastiti dr┼żava dok ─çe taj iznos biti 1,2 miliona dinara ako preduzetnik svoj posao pokre─çe u sredini koja je okarekterisana kao nerazvijena.

Za ovaj novac mo─çi ─çe da konkurišu oni koji imaju nameru da ulo┼że najmanje 400.000 dinara do najviše šest miliona.

Treba da se zna da ─çe kontrola ovog programa biti velika i ako se utvrdi da je zloupotrebljen, novac od subvencija mora─çe da se vrati.

Za te namene je u bud┼żetu planirano 150 miliona dinara a pored tog novca, obezbe─Ĺena su im i kreditna sredstva iz Fonda za razvoj po izuzetno povoljnim uslovima.

Drugim re─Źima, preostali novac za pokretanje biznisa mo─çi ─çe da dobiju i iz kredita, i to na pet godina, sa grejs periodom od godinu dana i kamatom od 1 posto uz garanciju banke, odnosno dva posto uz ostala sredstva obezbe─Ĺivanja.

Da bi se što pravednije raspodelila ova sredstva, uskoro ─çe se raspisati konkurs.

Izvor iz Vlade ka┼że da se dr┼żava na ovakav vid pomo─çi i ove godine odlu─Źila jer je procenjeno da je po─Źetnicima najte┼że da obezbede novac za pokretanje biznisa i da su uslovi sada povoljniji nego ranijih godina.

Povoljnosti su pre svega vezane za visinu kamate koja je sada sa 1,5 smanjena na jedan posto uz garanciju banke, odnosno dva posto umesto nekadašnjih tri uz ostala sredstva obezbe─Ĺivanja.

- Ovakvo opredeljenje dr┼żave ima za cilj da se pored subvencija koje se daju velikim investitorima pomogne i onim malim. Posebno ─çe se voditi ra─Źuna da se pomo─ç pored po─Źetnika, obezbedi mladima i ┼żenama a definisan je i poseban program za kupovinu opreme u malim i srednjim preduze─çima. Novac za ove namene je planiran u bud┼żetu za 2021. godinu, a njegovu raspodelu ─çe obavljati Ministarstvo privrede, koje je i inicijator ovog programa - ka┼że izvor.

On dodaje da su u okviru subvencionisanja po─Źetnika jasno definisani kriterijumi za odobravanje novca.

- Ulaganja koja ─çe se subvencionisati odnose se na dogradnju, odnosno na rekonstrukciju poslovnog prostora, kupovinu opreme, bilo nove ili polovne, ali ne starije od pet godina, kao i za obezbe─Ĺivanje trajnih obrtnih sredstava. Vlada je procenila da ovakav kombinovani oblik pomo─çi po─Źetnicima, subvencije i povoljni krediti, mogu u zna─Źajnoj meri da podstaknu ljude da i u ovakvim korona vremenima,pokrenu svoj biznis - objašnjava on.

Kako dodaje, nije mala stvar da vam neko pokloni 30 il 40 odsto od ukupnih ulaganja, posebno jer je re─Ź o malim privrednim subjektima.

Iz Vlade Srbije je potvr─Ĺeno da je Vlada na poslednjoj sednici donela uredbu o utvr─Ĺivanju programa podsticaja razvoja preduzetništva kroz finansijsku pomo─ç za po─Źetnike u 2021. godini.

- Od ukupno dve milijarde koliko je opredeljeno za podršku projekata razvoja preduzetništva, 150 miliona je planirano za podsticaj po─Źetnika. Pored te uredbe donete su i one kojima se definišu uslovi i visina podsticaja za kupovinu opreme u malim i srednjim preduze─çima, za mlade preduzetnike i ┼żene ali i razvojne projekte privrednika i 2021. godini. Za svaku od njih su definisani detaljni uslovi i svi koji su zainteresovani, a ispunjavaju ih, treba da se jave kada se raspiše konkurs. Program sprovodi Ministarstvo privrede u saradnji sa Fondom za razvoj - ka┼żu u Vladi Srbije.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE