Obrenovac, 06.05.2021

VLADA USVOJILA PREDLOGE ZAKONA


Izvor: Espreso/Beta/Lokalne novine | Obrenovac, 26.03.2021.
Ti─Źe se nov─Źane pomo─çi gra─Ĺanima i privredi

Foto:Ana Paunkovi─ç


Vlada Srbije usvojila je na sednici set predloga zakona iz oblasti finansija, medju kojima su i zakonska rešenja o nov─Źanoj pomo─çi gradjanima za ubla┼żavanje posledice pandemije Kovid-19 u iznosu od 60 evra, kao i o dodatnoj pomo─çi za privrednike i najugro┼żenije sektore i kompanije.

─îlanovi vlade usvojili su Predlog zakona o Privremenom registru punoletnih dr┼żavljana Srbije kojima se upla─çuje nov─Źana pomo─ç za ubla┼żavanje posledica pandemije bolesti Kovid-19 izazvane virusom SARS-CoV-2.

Tim predlogom zakona uredjuje se na─Źin na koji ─çe biti napravljen i vodjen Privremeni registar punoletnih dr┼żavljana kojima ─çe biti upla─çena nov─Źana pomo─ç, odnosno na─Źin uplate nov─Źane pomo─çi za ubla┼żavanje posledica pandemije, kao i druga pitanja koja su od zna─Źaja za dobijanje pomo─çi.

Iznos od 60 evra, odnosno dva puta po 30 evra, mo─çi ─çe da dobiju dr┼żavljani Srbije koji su punoletni na dan stupanja na snagu navedenog zakona, koji imaju prebivalište na teritoriji Republike, poseduju va┼że─çu li─Źnu kartu i koji se prijave za uplatu nov─Źane pomo─çi u skladu sa tim zakonom.

Punoletni gradjani mo─çi ─çe da se prijavljuju za uplatu nov─Źane pomo─çi u periodu od 28. aprila do 15. maja, i to elektronski preko portala Uprave za trezor ili telefonskim putem, preko kontakt centra.

Korisnici penzija, primaoci nov─Źane socijalne pomo─çi i lica u zavodu za izvršenje krivi─Źnih sankcija ne─çe morati da se prijavljuju, ve─ç ─çe se njima pomo─ç uplatiti bez podnošenja prijave a isplate ─çe po─Źeti u maju i u novembru.

Vlada je usvojila i Predlog zakona o izmenama Zakona o utvrdjivanju garantne šeme kao mera podrške privredi za ubla┼żavanje posledica pandemije i Predlog zakona o utvrdjivanju druge garantne šeme kao mera dodatne podrške privredi usled produ┼żenog negativnog uticaja pandemije bolesti Kovid-19.

"Kako bi se o─Źuvala likvidnost privatnog sektora, vlada je odlu─Źila da produ┼żi postoje─çu garantnu šemu, kao i da uspostavi novu za podršku najugro┼żenijim preduze─çima. Obezbedjeno je dodatnih 500 miliona evra za privrednike i produ┼żen je period raspolo┼żivosti za godinu dana", piše u saopštenju.

Navodi se da je nova garantna šema namenjena prvenstveno najugro┼żenijim delatnostima poput ugostiteljstva, putni─Źkog transporta, hotelijerstva u gradovima i turisti─Źkim agencijama, kao i najugro┼żenijim firmama koje su zabele┼żile pad poslovnih prihoda iznad 20 odsto u 2020. godini.

Na sednici je usvojen i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o osiguranju, ─Źiji je cilj kona─Źno regulisanje društvenog kapitala u društvima za osiguranje.

Navodi se da se taj zakonski predlog odnosi na društva za osiguranje koja u okviru osnovnog kapitala i dalje imaju društveni kapital.

"Ideja zakona je da se društveni kapital 'pretvori' u akcijski na na─Źin koji u obzir uzima dosadašnje propise koji se ti─Źu privatizacije društvenog kapitala. Predlog zakona omogu─çava otklanjanje nejednakosti na tr┼żištu koju je društveni kapital donosio društvima za osiguranje koja ga poseduju, ─Źime se kroz olakšavanje poslovanja i vo─Ĺenja poslovnih knjiga, izjedna─Źavaju sa ostalim u─Źesnicima na tr┼żištu", piše u saopštenju.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE