Obrenovac, 13.05.2021

100 MILIONA ZA LEPŠI POL


Izvor: Alo.rs/blic/J.N./Lokalne novine | Obrenovac, 16.02.2021.
Veliki paket pomo─çi za ┼żene preduzetnice

Foto:Shutterstock


Vlada Srbije je na poslednjoj sednici donela odluku da se za razvoj i promociju ┼żenskog preduzetništva u 2021. godini izdvoji 100 miliona dinara kako bi motivisala pripadnice lepšeg pola da u ve─çoj meri budu osniva─Źi ili vlasnici privrednih subjekata, saznaje "Blic Biznis".

Tako je barem definisano Programom podrške razvoju i promociji ┼żenskog inovacionog preduzetni─Ĺtva za ovu godinu, a od tog novca definisano je da polovina, odnosno 50 miliona, bude usmereno za lokalne samouprave.

Ceo projekat bi─çe u nadle┼żnosti đÜabineta ministra bez portfelja zadu┼żenog za inovacije i tehnološki razvoj koji ─çe uskoro raspisati i javni poziv za dodelu ovih para kojim ─çe jasno biti precizirani i uslovi ko mo┼że i koliko da dobije ova bespovratna sredstva dr┼żave. U zavisnosti od ideje opredli─çe se i visina iznosa, koja je limitirana na maksimalno 23 miliona na nacionalnom i lokalnom nivou. Ono što je va┼żno, to je da organizacije ┼żenskog inovativnog preduzetništva mogu da konkurišu sa projektima zajedno sa jedinicom lokalne samuprave.

U obrazlo┼żenju ovog programa navodi se da je razlog da se ovim posebnim vidom pomo─ç pomogne ┼żenama to što su one zna─Źajno manje zastupljene kao osniva─Źi ili vlasnici privrednih subjekata od muškaraca. Kao dokaz za to koriste se podaci iz Nacionalne strategije za rodnu ravnopravnost za period 2016-2020. godine.

- U poslovnom sektoru na rukovode─çim polo┼żajima i u ulozi vlasnika i osniva─Źa malih i srednjih preduze─ça i dalje su naj─Źeš─çe muškarci, zastupljeni sa 77,9 odsto, dok su ┼żene naj─Źeš─çe vlasnice radnji, 34,3 odsto, i srednjih privrednih društava, 22,1 odsto procenat. Program podrške razvoju i promociji ┼żenskog inovacionog preduzetništva kao prioritet ima podršku ┼żenskom inovacionom preduzetništvu, i daje zna─Źajan podsticaj razvoju društvene svesti i stvara potrebne uslove da se poslovni ambijent promeni i da se u delovanju privrednih društava i preduzetnika u ve─çoj meri na─Ĺu ┼żene kao osniva─Źi, vlasnici ili deoni─Źari privrednih subjekata - navodi seu obrazlo┼żenju Programa podrške razvoju i promociji ┼żenskog inovativnog preduzetništva.

Izvor "Blica" iz Nemanjine 11 navodi da je ovaj program deo sveukupne strategije dr┼żave koja ┼żeli da podsticajnim merama sve ve─çi broj ┼żena motiviše da u─Ĺu uvode sopstvenog biznisa.

- Dr┼żava pokušava da razli─Źitim merama subvencije podstakne ┼żene da u─Ĺu u poslovne vode i krenu u svoj biznis. Pored ovog programa i Ministarstvo privrede i Ministarstvo poljoprivrede definisali su svoje programe i opredlili bespovratna sredstva za razvoj ┼żenskog preduzetništva. Naravno, ┼żenski preduzetnici mogu u─Źestvovati i u drugim programima, koje je dr┼żava opredlila za podsticaj preduzetništva. Krajnji cilj svih tih mera, a posebno ove, je ja─Źanje uloge ┼żena preduzetnica na tr┼żištu rada kroz razvoj njihovog poslovanja, zapošljavanje ve─çeg broja ljudi i ostvarivanje ve─çih i odr┼żivih prihoda - navodi naš sagovornik.

Ina─Źe, kako se navodi u Programu, sredstva se mogu koristiti za planiranje, izradu i sprovo─Ĺenje promotivne kampanje o zna─Źaju razvoja ┼żenskog iovacionog preduzetništva na nacionalnom i lokalnom nivou ali i za sprovo─Ĺenje mentorstva i obuka ─Źiji je cilj razvoj njihovih poslovnih inovacionih kapaciteta.

Iz Vlade Srbije je potvr─Ĺeno za "Blic Biznis" da je usvojen Programom podrške razvoju i promociji ┼żenskog inovativnog preduzetništva za ovu godinu.

- Pored programa usvojena je i Uredba a za dodelu sredstava uskoro ─çe biti raspisn konkurs, kojim ─çe se precizno definisati uslovi za dobijanje bespovrtnih sredstva - ka┼żu u Nemanjinoj 11.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE