Obrenovac, 13.05.2021

SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O PORODIČNOJ PENZIJI


Izvor: Kurir.rs/Blic/Lokalne novine | Obrenovac, 29.12.2020.
Evo ko sve ima pravo da nasledi primanja i u kom slu─Źaju se ne umanjuju

Foto:Printscreen/RTS


Penziju preminulog osiguranika mogu da naslede bra─Źni i vanbra─Źni partner, deca ili roditelj, naravno, ako ispune odre─Ĺene uslove.

Ipak ne dobijaju svi oni svi jednaku visinu penzije, a iznos se odre─Ĺuje u procentu od penzije koja bi pripadala umrlom u momentu smrti.

Pravo na porodi─Źnu penziju postoji ako je preminuli ispunio uslove za penziju ili ima najmanje pet godina sta┼ża osiguranja. Dok, s druge strane, ako je uzrok smrti povreda na radu ili profesionalna bolest, ─Źlanovi porodice sti─Źu pravo na penziju bez obzira na du┼żinu sta┼ża osiguranja umrlog.

Iznos porodi─Źne penzije se odre─Ĺuje u procentu od penzije koja pripada, odnosno koja bi pripadala umrlom u momentu smrti, i to: za jednog ─Źlana 70 odsto, za dva ─Źlana 80 odsto, za tri ─Źlana 90 odsto, za ─Źetiri i više ─Źlanova 100 odsto, ka┼żu u Republi─Źkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO).

Deca sti─Źu pravo na porodi─Źnu penziju i ona im pripada do 15 godina ┼żivota, bez obzira na to da li se školuju. Ako poha─Ĺaju srednju školu, onda do 20 godina, a do navršenih 26 godina ┼żivota, ako studiraju.

Deci bez oba roditelja, kako navode u PIO fondu, pored porodi─Źne penzije po jednom roditelju, pripada i porodi─Źna penzija po drugom roditelju, kao jedna penzija ─Źiji iznos ne mo┼że pre─çi najviši iznos penzije odre─Ĺen zakonom.

To prakti─Źno zna─Źi da deca mogu istovremeno naslediti penziju od oba roditelja, ali da ta sveukupna - jedna penzija ne mo┼że da pre─Ĺe najviši iznos penzije koji je odre─Ĺen zakonom, a što je oko 132.000 dinara.

─îlanovima šire porodice – roditelji, bra─ça, sestre i druga deca bez roditelja, koje je umrli izdr┼żavao do smrti, tako─Ĺe mogu naslediti penziju. Ipak, njima pripada razlika do punog iznosa penzije umrlog, ako to pravo ostvaruju uz ─Źlanove u┼że porodice.

Pravo na porodi─Źnu penziju mogu ostvariti i supru┼żnik, ali vanbra─Źni partner i to samo ako su brak, odnosno vanbra─Źna zajednica ┼żivota trajali najmanje tri godine. Tako─Ĺe, ako sa umrlim osiguranikom, odnosno korisnikom prava ima zajedni─Źko dete, i to ako ispunjava zakonom propisane uslove. Postojanje vanbra─Źne zajednice utvr─Ĺuje se u vanparni─Źnom postupku.

Ako pravo na porodi─Źnu penziju imaju supru┼żnik, vanbra─Źni partner, supru┼żnik iz razvedenog braka i vanbra─Źni partner posle prestanka zajednice ┼żivota vanbra─Źnih partnera, ako im je sudskom presudom utvr─Ĺeno pravo na izdr┼żavanje, odre─Ĺuje se jedna porodi─Źna penzija. Taj iznos koji se za njih odre─Ĺuje je u visini koja pripada za jednog ─Źlana porodice i njima se deli u jednakim iznosima, isti─Źu u PIO fondu.

Isplata porodi─Źne penzije se obustavlja u slu─Źaju stupanja korisnika u osiguranje.

Isplata se, kako navode, ne─çe obustaviti samo kada je mese─Źna ugovorena naknada ni┼ża od najni┼że osnovice u osiguranju zaposlenih va┼że─çe u momentu uplate doprinosa.

U PIO fondu isti─Źu da lice koje je prouzrokovalo smrt osiguranika, odnosno korisnika prava, namerno ili krajnjom nepa┼żnjom, ne mo┼że po tom osnovu ostvariti pravo na porodi─Źnu penziju.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE