Obrenovac, 17.05.2021

STARTAPI SU KLJUČ EKONOMSKOG RAZVOJA, ALI I NAJVEĆE ŽRTVE PANDEMIJE


Izvor: Espreso/Tanjug/Lokalne novine | Obrenovac, 02.04.2021.
Zašto nemaju perspektivu u Srbiji?

Foto:Startap/ilustracija


Startapi su ključ ekonomskog razvoja i šansa da se uhvati korak sa najrazvijenijim zemljama sveta, zbog čega Srbija nema luksuz da se ne bavi razvojem startapa, saglasili su se učesnici jednog onlajn biznis događaja posvećenog malim i srednjim preduzećima u Srbiji.

Učesnici foruma su se složili i da su mala i srednja preduzeća bila najveća žrtva pandemije kovida-19.

Direktor Inicijative "Digitalna Srbija" Nebojša Đurđević je, govoreći o razlikama između startapa i MSP, napomenuo da su u svakoj ekonomiji " i jedni i drugi od velikog značaja i imaju svoju nezamenljivu ulogu".

Izvršni direktor ICT Huba Kosta Andrić je rekao da bi jedna kompanija bila startap, ona mora da donosi nešto potpuno novo na tržište, ili da iz osnova menja kako je nešto funkcionisalo do sada.

Takođe je naveo da MSP idu "utabanim" stazama sa poznatim poslovnim modelima i pristupu tržištu, sa ciljem da što pre postanu profitabilni, dok startapi, sa druge strane, od početka teže brzom rastu i osvajanju velikih, globalnih tržišta.

Govoreći o profitu, filozofija startapa će, prema njegovim rečima, biti "sve vreme otkrivam i validiram na koji način ću zarađivati, ali postoji neko ko će u tome da me podrži - investicioni fondovi".

"Sa druge strane, kad govorimo o malim i srednjim preduzećima, postoji manji apetit za rizikom. Dok u proseku u prve tri godine propadne jedan od tri MSP, čak devet od deset startapa ne dočeka svoj treći rođendan", rekao je Andrić.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE