Obrenovac, 29.06.2022

STANDARD U VE─ćEM DELU SRBIJE KAO U AFRICI


Izvor: Espreso/Nova ekonomija/Lokalne novine | Obrenovac, 10.06.2022.
Samo 1 GRAD iska─Źe iz ove PORA┼ŻAVAJU─ćE STATISTIKE, tu je kao u Poljskoj?

Foto:AP


Beograd odnosno beogradska oblast po stepenu ljudskog razvoja na nivou su Poljske, ostatak Srbije je na nivou regiona i zemalja Srednje i Ju┼żne Amerike, Bliskog istoka i Severne Afrike, navodi se u Nacionalnom izveštaju o ljudskom razvoju.

Ljudski razvoj predstavlja opšti napredak u obrazovanju, zdravlju i ┼żivotnom standardu stanovništva.

U poglavlju 2 „višeslojna priroda depopulacije u Srbiji – noviji trendovi i izgledi“ ─Źiji je autor Vladimir Nikitovi─ç navodi se da ─çe se prema svim projekcijama, broj stanovnika Srbije u budu─çnosti smanjivati.

Depopulacija ─çe više pogoditi regione Zapadne Srbije i Šumadije te Isto─Źne i Jugoisto─Źne Srbije. Veliki gradovi ─çe i dalje rasti, a regionalni demografski i društveni razvoj bi─çe sve neujedna─Źeniji.

Ocenjuje se da pored velikih ekonomskih nejednakosti, postoje i razlike u regionalnom indeksu ljudskog razvoja. U nekim oblastima vrednost indeksa je posledica niskog stepena obrazovanja (npr. Brani─Źevska oblast), dobrih zdravstvenih izgleda (npr. Zlatiborska oblasti) ili visokog BDP-a (npr. Borska oblast).

Sli─Źno tome, postoje i regionalne razlike u fertilitetu. „Srbija je nalik razu─Ĺenom arhipelagu – pojedini delovi Srbije imaju razli─Źite demografske izazove i zato je potrebno razvijati politike koje ─çe odgovarati na konkretne regionalne i lokalne probleme“, ocenjuje autor.

Njihov krajnji cilj treba da bude podsticanje fertiliteta i razvoj ljudskog kapitala, a klju─Źni preduslov za pozitivne demografske promene predstavlja smanjivanje regionalnih razlika. Bez toga Srbija ne─çe mo─çi da postigne ujedna─Źeni demografski razvoj.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE