Obrenovac, 10.05.2021

DANAS SLAVIMO SVETOG TRIFUNA


Izvor: Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 14.02.2021.
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog Trifuna, koji se smatra za┼ítitnikom vinograda, ─Źuvarem useva od nepogoda i ┼íteto─Źina, ali i za┼ítitnikom iskrene ljubavi svih hri┼í─çana

Foto:Wikipedia


Obi─Źaji

Obi─Źaj je, zato, da se na ovaj dan iskazuje ljubav nekim gestom onoj osobi do koje nam je u ┼żivotu stalo. Ako planirate da dan posvetite voljenoj osobi odnosno partneru, bilo bi idealno da ga obele┼żite uz neko vino i tako ujedno proslavite našeg zaštitnika vina i vinograda.

Veruje se i da Sveti Trifun na svoj praznik pobode u zemlju ugarak i od tog dana sneg po─Źne da se topi. Po nekih shvatanjima ovim danom po─Źinje prole─çe, priroda po─Źinje da se budi, kao i ljubav kod ljudi.

U narodu je za Trivundan vezano mnoštvo raznih obi─Źaja i verovanja. Ako na Svetog Trifuna pada kiša, rodi─çe šljiva. Ako padne sneg, godina ─çe biti kišna i rodna, a ako je vedro, godina ─çe biti sušna.

Sveti Trifun u svom ┼żivotu bavio se ─Źuvanjem gusaka, ali pošto je bio odan Hristovoj veri, Bog ga je obdario darom ─Źudotvorstva, te je svojim molitvama le─Źio mnoge bolesnike od raznih bolesti.

Predanje

Po predanju ovaj svetac, je izme─Ĺu ostalih iscelio i Gordu, ─çerku rimskog cara Gordijana, koja je patila od neke teške duševne bolesti, koju nijedan lekar nije mogao da izle─Źi.

Car ga je zbog toga bogato nagradio, ali on je sve svoje darove razdelio siromasima. Za vreme rimskog cara Decija, Trifun je pretrpeo strašno mu─Źenje i na kraju umro.

Veruje se da Sveti Trifun štiti lozu od grada i šteto─Źina i da tog dana treba da otpo─Źne rezidba jer kre─çu vo─çni sokovi. U nekim krajevima se vezuje za zaštitu od glodara pa postoji obi─Źaj otvaranja ormara preko no─çi.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE