Obrenovac, 14.06.2024

SVI DETALJI POVEĆANJA PENZIJA


Izvor: Kurir.rs/Beta/Lokalne novine | Obrenovac, 23.12.2022.
Vlada Srbije usvojila uredbe i o oporezivanju, energetici i krivičnim sankcijama

Foto:Shutterstock/Profimedia


Vlada Srbije donela je Uredbu o uslovima, visini, obuhvatu penzija i dinamici isplate novčanog iznosa kao uvećanja uz penziju, kao nastavak sprovođenja mera zaštite i poboljšanja standarda korisnika prava penzijskog i invalidskog osiguranja.

Uredbom je propisano da se novčani iznos kao uvećanje uz penziju isplaćuje korisnicima starosne, prevremene starosne, invalidske i porodične penzije koja od decembra ove godine do novembra 2023. godine, ne prelazi iznos od 43.645,99 dinara.

Novčani iznos isplaćivaće se mesečno uz penziju u ovom vremenskom intervalu, ali u saopštenju Vlade nije naveden iznos koji će se isplaćivati niti način način na koji će se obračunati taj dodatak.

Precizirano je i da će se korisnicima penzije smatrati i invalidi rada druge i treće kategorije invalidnosti, odnosno preostale radne sposobnosti.

Vlada je pored toga Uredbom o izmeni Uredbe o bližim uslovima, kriterijumima i elementima za paušalno oporezivanje obveznika poreza na prihode od samostalne delatnosti produžen je za još jednu godinu period primene ograničenja povećanja poreske osnovice, najviše do 10 odsto godišnje u slučaju kada se iznos osnovice poveća u odnosu na iznos utvrđen za prethodnu godinu.

Ograničenje povećanja poreske osnovice najviše do 10 odsto godišnje primenjivaće se zaključno sa 2023. godinom.

Članovi vlade usvojili su dokument „Mapa puta za podršku energetici u Republici Srbiji“ koji predstavlja neophodan korak ka obezbeđivanju sektorske budžetske podrške Evropske unije Srbiji u iznosu od 165 miliona evra.

Dokument, koji je od izuzetnog značaja za dalji razvoj energetske stabilnosti u Srbiji, predstavlja institucionalni odgovor na opštu energetsku krizu, kroz podršku ugroženim domaćinstvima i malim i srednjim preduzećima i važnu strategiju ka tranziciji čiste energije, uključujući diversifikaciju izvora energije, navodi se u saopštnju posle sednice Vlade Srbije.

Na sednici je doneta Strategija razvoja sistema izvršenja krivičnih sankcija za period 2022 - 2027. godine koja ima cilj unapređenja zaštite društva od kriminaliteta humanim izvršavanjem krivičnih sankcija i prevencijom povrata.

Strategijom su propisane mere i aktivnosti kojima je omogućeno redovno praćenje daljeg razvoja sistema izvršenja krivičnih sankcija u cilju zaštite društva od kriminaliteta, poboljšanje uslova u kojima se krivične sankcije izvršavaju i primenu savremenih metoda i tehnika tretmana da osuđena lica steknu nove veštine i znanja i uspešno se integrišu u društvenu zajednicu.

Vlada Srbije usvojila je koncept politike razvojnog finansiranja u oblasti preduzetništva u Srbiji. U pitanju je unapređeni okvir koji bi trebalo da obezbedi pozitivan uticaj na izvozne aktivnosti kroz poboljšanje pristupa finansiranu izvoza, stvarajući bolje okruženje za nove privredne subjekte i mogućnosti za rast finansiranja kapitalom.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE