Obrenovac, 04.12.2021

SVE VREME SMO BILI U ZABLUDI ŠTO SE TIČE LIČNE KARTE


Izvor: Espreso/SrbijaDanas/Lokalne novine | Obrenovac, 02.10.2021.
Nećete verovati koji DETALJ krije!

Foto:Filip Plavčić


Iako na prvi pogled izgleda kao da na ličnim kartama imamo američki Kip slobode, u pitanju je nešto sasvim drugo.

Na svim ličnim kartama u Srbiji nalazi se grafička reprezentacija skulpture koja stoji na krovu zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici. Ako pažljivije pogledate svoju ličnu kartu, ispod mesta gde su utisnuti lični podaci, u pozadini ćete videti statuu žene koja u ruci drži baklju.

U pitanju je skulptura nazvana "Srbija", rad vajara Đorđa Jovanovića, koja se nalazi na kupoli zgrade Vlade. Izlivena je 1927. godine u Pragu.

Palata Ministarstva finansija Kraljevine Jugoslavije, gde je danas smeštena Vlada Srbije, izgrađena je između 1926. i 1928. godine, po projektu čuvenog arhitekte Nikolaja Krasnova.

Na ugaonom delu zgrade, ka raskrsnici Nemanjine i Kneza Miloša, podignuta je kupola a na njoj postavljena bronzana skulptura visoka tri metra i teška oko jedne tone.

Statua devojke sa lovorovim vencem u desnoj ruci je imala visoko podignutu krunu Karađorđevića, a u levoj štit sa grbom četiri ocila u plitkom reljefu.

Međutim, ovo umetničko delo nije uvek izgledalo ovako. Prema poznatoj priči koja decenijama kruži Srbijom, komunisti su posle Drugog svetskog rata isekli skulpturu, odsekli devojci ruku i umesto krune zavarili drugu ruku koja drži baklju.

Ta ruka, koja čini da "Srbija" podseća na Kip slobode, danas se nalazi na više od sedam miliona ličnih karata građana Srbije.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE