Obrenovac, 14.06.2024

STRU─îNJAK ZA ENERGETIKU IZNEO PREDVI─ÉANJA ZA PORAST CENE NAFTE U SRBIJI


Izvor: Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 04.04.2023.
Od ove uredbe zavise ZNAČAJNA POMERANJA troškova

Foto:Shutterstock, Profimedia


Organizacija proizvo─Ĺa─Źa nafte OPEK+ su najavili dobrovoljno smanjenje proizvodnje nafte od maja do kraja 2023. godine. Dobrovoljni rezovi po─Źe─çe od maja do kraja 2023. godine, objavila je Saudijska Arabija, navode─çi da je to „mera predostro┼żnosti“ usmerena ka stabilizaciji tr┼żišta nafte.

Taj potez dolazi na osnovu odluke Rusije da smanji proizvodnju nafte za 500.000 barela dnevno do kraja 2023. godine, rekao je zamenik premijera zemlje Aleksandar Novak.

Miodrag Kapor, stru─Źnjak za energetiku ispri─Źao je šta se krije iza odluke OPEK-a da smanji proizvodnju i kakvu ulogu igra Saudijska Arabija i situacija u Ukrajini.

- Pove─çanje cene energenata doveš─çe do inflacije u svetu. Energenti su samo jedan faktor. Mnogo toga zavisi i to kako ─çe Kina da se oporavlja tokom pandemije. Ne o─Źekujem neke zna─Źajnije turbulencije i promene na tr┼żištu, ali sada izme─Ĺu Saudijske Arabije, Kine i Sirije, bi─çe interesantno pratiti kako ─çe se tu dešavati rast i cene energenata - rekao je Kapor.

Na cene nafte najviše uti─Źe dogovor izme─Ĺu dr┼żava na kom nivou i koliko barela nafte ─çe se proizvoditi.

- U zavisnosti od ponude i potra┼żnje formira se i cena. Polumonopoloska mo─ç uti─Źe tako─Ĺe. Korporativno gledaju─çi mi imamo malo manju cenu naftnih derivata u odnosu na region, tako da to zavisi od uredbe vlade i to se i dalje kod nas ure─Ĺuje uredbom vlade Republike Srbije. Tako je za sada. Ja ne o─Źekujem neka zna─Źajna pomeranja, ili ne tolika da mo┼że do─çi do poreme─çaja na tr┼żištu - smatra Kapor.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE