Obrenovac, 02.07.2022

TROCIFREN BROJ


Izvor: nova.rs/Danas/Lokalne novine | Obrenovac, 15.06.2022.
Koliko košta put automobilom do omiljenih letnjih destinacija u regionu?

Foto:Baloncici/Shutterstock.com


Sezona letovanja je počela, a osim cena smeštaja i hrane pre polaska na more sve najviše zanima koliko će morati da plate gorivo i putarine – mini istraživanje pokazalo je da put od Beograda do Rijeke košta nekih 86 evra u jednom pravcu, do Jonskog mora treba 136 evra, a do Halkidikija, odnosno mesta Sarti nekih 110 evra.

Kada se krene ka Grčkoj, kroz Srbiju od glavnog grada do Preševa treba platiti putarinu 12,6 evra ili 1.490 dinara, putarina kroz Severnu Makedoniju košta 8,5 evra, dok je „parče“ od Evzonija do Soluna nekih tri evra. Magistralni put koji vodi dalje do Halkidikija, Kavale ili Tasosa se ne plaća.

Autoput do Jonskog mora košta 10,5 evra, a ko ide skroz do Atine ili dalje može da plati i do 30 evra. Ko ostaje u Olimpskoj regiji u proseku će da plati od 10 do 15 evra za putarinu.

Do Parge, ako se računa trenutna cena dizela u Srbiji od nekih 1,8 evra za litar, treba 105 evra za gorivo, do Sartija je to nekih 85 evra, a do Tasosa 90 evra, u jednom pravcu.

Hrvatska

Oni koji krenu put Jadranskog mora i Hrvatske na prvoj naplatnoj rampi u Šidu moraće da plate 420 dinara ili 3,5 evra.

Posle toga, do Rijeke je putarina iz Beograda nepunih 30 evra, do Splita ako se ide auto-putem kroz Hrvatsku sve vreme treba dosta – 44 evra, 17 evra su putarine do Zagreba, a od Zagreba do Splita treba 24 evra, dok je od hrvatske prestonice do Dubrovnika putarina 30 evra.

Ako se na to dodaju i one od Beograda do Zagreba do Dubrovnika bi iz Beograda trebalo izdvojiti čak 50 evra.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE