Obrenovac, 07.05.2021

BESPLATNI VODI─î


Izvor: Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 12.02.2021.
Kako se iz Srbije mo┼że trgovati cenom akcija najve─çih svetskih kompanija?

Foto:Promo


Trenutno je u toku sezona finasijskog izveštavanja, kada najve─çe svetske kompanije objavljuju svoje rezultate poslovanja. Kompanije objavljuju finansijske izveštaje krajem svakog kvartala, ─Źetiri puta godišnje, a rezultati imaju odlu─Źuju─çi uticaj na kretanje vrednosti akcija.

Kad investitor razmatra finansijske izveštaje kompanija, obi─Źno uzima u obzir tri faktora. To su: zarada po akciji (eng. earnings per share, iliti skra─çeno EPS), ostvareni prihodi i prognoze analiti─Źara.

KapitalRS, za sve koji su zainteresovani da nau─Źe kako da trguju cenom akcija putem interneta (takozvani finansijski ugovor za razliku, engl. CFD) ili jednostavno ┼żele da prošire svoje znanje, pripremio je besplatni vodi─Ź “Kako trgovati cenom akcija”. Vodi─Ź je prilago─Ĺen svim nivoima znanja i mo┼żete ga preuzeti preko linka ispod.

Nije toliko va┼żno razumeti kako se do zarade po akciji, prihoda i prognoza analiti─Źara dolazi, niti znati druge pojedinosti i kako se obra─Źunavaju. Klju─Źna stvar je uporediti (zvani─Źno) objavljene rezultate sa o─Źekivanjima analiti─Źara. Ako su zarada po akciji ili prihodi ni┼żi od o─Źekivanja analiti─Źara, akcija kompanije koja je objavila poslovne rezultate verovatno ─çe izgubiti na vrednosti. S druge strane, rezultati bolji od o─Źekivanih mogu da podstaknu rast cene akcije.

Prognoze analiti─Źara o budu─çem kretanju cene su tako─Ĺe od velikog zna─Źaja. Prognoza se odnosi na poslovni cilj koji kompanija ┼żeli da postigne i sugeriše u kojoj meri ─çe biti uspešna u budu─çnosti. Samim tim, ukoliko neka kompanija objavi neo─Źekivano visoku zaradu po akciji i prihode od prodaje, ali joj je prognoza za predstoje─çi period pesimisti─Źna, cena njene akcije ─çe ipak imati tendenciju da opadne.

Neke od najve─çih i najpoznatijih kompanija na svetu su objavile rezultate poslovanja tokom protekle nedelje, a mnogi su bili bolji od o─Źekivanih.

Sezona finansijskog izveštavanja je po─Źela izveštajima velikih banaka koje su uglavnom imale rezultate bolje od o─Źekivanih, dok su tr┼żišta nestrpljivo ─Źekala rezultate kompanija poput Netflixa koji je rezultate objavio 19. januara. Netflix je objavio zaradu po akciji (EPS) manju od o─Źekivane, ali je prihod bio bolji od o─Źekivanog. Najva┼żniji podatak bio je broj neto pretplatnika, koji je ponovo bio iznena─Ĺuju─çe iznad prognoza, sa 8,5 umesto o─Źekivanih 6,47 miliona. Investitori nisu smatrali da ─çe Netflix ponovo uspeti da ostvari tako dobre rezultate, pa je nakon izveštaja akcija kompanije slede─çeg dana „sko─Źila“ oko 15%, na istorijski maksimum od 592 dolara.

Microsoft je rezultate poslovanja objavio 26. januara, uz brojke znatno ve─çe od prognoziranih. Akcija kompanije je naredni dan porasla na najvišu dostignutu cenu, od 240 dolara.

Najva┼żniji dan sezone finansijskog izveštavanja mo┼żda je bio 27. januara. Kompanije Tesla, Apple i Facebook su tada objavili rezultate poslovanja.

Apple je postigao i ve─ç objavio sjajne rezultate poslovanja u poslednjem kvartalu prošle godine, uz EPS i prihode bolje od o─Źekivanih. Ova kompanija je uspela da obori sopstveni rekord i ostvari 111,4 milijardi prihoda u prethodnom kvartalu. Isporuke pametnih telefona su u ─Źetvrtom kvartalu sko─Źile 22% na novi maksimum, ─Źime je Apple postao najve─çi prodavac telefona na svetu.

Tesla je objavio mešovite rezultate, sa prihodom boljim od o─Źekivanog, ali je EPS bio slabiji od prognoziranih rezultata.

Facebook je objavio prihod i EPS bolje od o─Źekivanih. Kompanija je izjavila da ─çe se udaljiti od politi─Źkog sadr┼żaja kako bi izbegla probleme sa regulativom u budu─çnosti.

U me─Ĺuvremenu, finansijska sezona se nastavlja. Kompanije Alibaba, Google i Amazon ─çe rezultate objaviti tokom prve sedmice februara.

Besplatni vodi─Ź “Kako trgovati cenom akcija” preuzmite ovde.

Izvori: Bloomberg, Wall Street Journal, Reuters i Refinitiv

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE