Obrenovac, 28.07.2021

KORONA CENTRI


Izvor: Alo.rs/Telegraf/J.A.,Lokalne novine | Obrenovac, 18.03.2020.
OVO SU MESTA NA KOJIMA MO┼ŻETE DA SE TESTIRATE

Foto:Tanjug/Filip Krain─Źani─ç


Testova ima, a u planu je nabavka i novih zaliha      

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) preporu─Źila je da se na korona virus COVID 19 testira ┼íto vi┼íe ljudi, a ona se osim na Institutu za virusologiju, vakcine i serume "Torlak", gde se sada rade, mogu u Srbiji obavljati i u institutima i zavodima za javno zdravlje u Ni┼íu, Novom Sadu i Kragujevcu, naveo je na sino─çnoj konferenciji za novinare pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojkovi─ç.

U ovim ustanovama se testiranje jo┼í ne radi, a kako saznajemo, realno je da se to dogodi u bliskoj budu─çnosti, a ve─ç su po─Źeli na COVID 19 da se testiraju oni koji imaju te┼íku respiratornu infekciju i koji moraji na respirator bez obzira na to da li su bili u inostranstvu ili u kontaktu sa zara┼żenima.

- Srbija u ovom trenutku ima na ─Źetiri mesta mogu─çnost za testiranje na korona virus. To su Institut "Torlak" i instituti za javno zdravlje Ni┼í, Kragujevac i Novi Sad. Svi su oni opremljeni sa svim materijalom, ali na┼ía referentna ustanova u ovom tretnutku je "Torlak", i u njemu se rade sva mogu─ça testiranja na korona virus - rekao je Gojkovi─ç. 

On je rekao da Srbija u ovom trenutku nema problema sa nedostatkom opreme za testiranje, kao i da nabavka testova ide onako kako predla┼że na┼í stru─Źni tim. 

- U planu je nabavka nove koli─Źine testova, a u skladu sa tim kako se bude odvijao broj pacijenata kojima je neophodno da se ustanovi da li jesu ili nisu zara┼żeni. U zavisnosti od epidemiolo┼íkog statusa zemlje, SZO menja preporuke za broj testiranja. Nama je klju─Źna stvar u ovom trenutku, ne da gledamo samo ukupan broj testiranih, ve─ç nam je mnogo va┼żnije da suzbijemo infekciju odnosno brzinu prenosa me─Ĺu populacijom. Nemamo potrebe za brigom za testove i mi ─çemo u skladu sa tim i sa epidemiolo┼íkom situacijom odlu─Źivati dalje za testiranje - kazao je Gojkovi─ç. 

Racionalna upotreba ne zna─Źi da nemamo testove
Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanovi─ç Batut" Darija Kisi─ç Tepav─Źevi─ç, epidemiolog na pitanje za┼íto se ne testira vi┼íe ljudi ponovila je da su jasno definisane indikacije kada osoba treba da se testira. 

- Testiranja na li─Źni zahtev nisu potrebna, niti su teoretski mogu─ça. U SAD jeste to slu─Źaj ali su u pitanju brzi testivi niske senzitivnosti sa velikim brojem la┼żno i pozitivnih i negativnih rezultata. Mi koristimo testove SZO koji su trenutno najsenzitivniji na svetu. Nije nam cilj da testiramo jer znamo da 4 od 5 osoba ima ili blage ili asimptomatske forme bolesti. Sigurno je da ne mo┼żemo da obuhvatimo sve koji su inficirani, ali nam je cilj da smanjimo i razvu─Źemo epidemiju i steknemo kolektivni imunitet. Racionalna upotreba nije ┼íto nemamo testove ali imamo strogo odre─Ĺene indikacije kada i zbog ─Źega se upotrebljava - objasnila je Darija Kisi─ç Tepav─Źevi─ç. 

Epidemiolog Predrag Kon, na─Źelnik Jednice za zarazne bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda otkriva za Telegraf.rs da se ve─ç testiraju svi oni koji imaju te┼íku respiratornu infekciju i koji iz bilo kog drugog razloga moraju na respirator.

- Tako da se pove─çava uzorak onih koji moraju da se testiraju a nisu vezani samo za putovanje i za kontakte kao ┼íto je bio slu─Źaj. Tako da ─çe uskoro da se pove─ça broj potreba za testiranjem, pa je realno o─Źekivati u bliskoj budu─çnosti da ─çe po─Źeti to da rade i o┼í neki centri, a sada je tako kako jeste - ka┼że Kon za na┼í portal.

U Srbiji je od korona virusa obolelo 65 osoba. Najvi┼íe ih je hospitalizovano u Klinici za infektivne i tropske bolesti u KCS - 17, zatim u Ni┼íu - 6, u Novom Sadu ih je 4, u Kragujevcu 2 i jedan u Pan─Źevu. Samo dva pacijenta su na respiratoru, odnosno na mehani─Źkoj potpori plu─ça. Oba su u Novom Sadu.

Infektivna odeljenja - "korona centri"

Direktorka Klini─Źkog centra Vojvodine Edita Stoki─ç, govore─çi o stanju pacijenata koji su u toj zdravstvenoj ustanovi, kazala je da su oni sme┼íteni u takozvanom "korona centru".

- U KCV le─Źe se 4 pacijenta. Nulti pacijent iz Ba─Źke Topole je i dalje na le─Źenju u KC Vojvodine i njegovo zdravstveno stanje se popravlja. Drugi pacijent je iz okoline Novog Sada, on je u poluintezivnoj jedinici, bolji mu je rentgenski nalaz na plu─çima i on pokazuje zna─Źajnu regresiju. Pacijent iz Op┼íte bolnice Kikinda postavljen je odmah nakon prijema na mehani─Źku ventilaciju zbog te┼íkih promena na njegovim plu─çima, i njegovo stanje se monitori┼íe 24 sata. Od njegovog prijema do danas je stanje nepromenjeno. ─îetvrti pacijent je i poslednji stigao, i nakon dva dana hospitalizacije postavljen je na mehani─Źku ventilaciju s obzirom na to da je nakon prijema do┼ílo do pogor┼íanja njegovog nalaza na plu─çima, ┼íto je i zahtevalo i postavljenje na mehani─Źku ventilaciju. Svi oni su sme┼íteni u takozvanom "korona centru" u Jedinici intezivnog le─Źenja Infektivne klinike KCV, i poseban multidisplinarni tim brine o pra─çenju njihovog zdravstvenog stanja i taj monitoring je 24 sata - rekla je Stoki─ç.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE