Obrenovac, 29.11.2021

UŠTEDITE 3.000 DINARA MESEČNO


Izvor: Alo.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 10.09.2021.
Jeftiniji računi za struju uz mali početni ulog

Foto:Shutterstock


Jedan solarni panel od pet kilovata može da proizvede oko 430 kilovat-sati i isplati se za oko šest godina, a rok trajanja panela je 25 godina.

Raspisan je javni poziv 3. septembra za dodelu subvencija za solarne panele. Procedura je ista kao što je bila u slučaju zamene stolarije.

Očekuje se da početkom oktobra budu potpisani ugovori sa lokalnim samoupravama, a koliko su oni opredelili novca u budžetu za ovu namenu, toliko će izdvojiti i ministarstvo.

Posle toga, istakla je ona, opštine i gradovi će raspisati dva javna poziva, ka kompanijama koje će ugrađivati panele i ka građanima.

Jedan solarni panel od pet kilovata može da proizvede oko 430 kilovat-sati i isplati se za oko šest godina, a rok trajanja panela je 25 godina. To znači da govorimo o uštedama od oko 3.000 dinara na mesečnom nivou na prosečan mesečni račun od oko 3.500 dinara i prosečnu potrošnju od 400 kilovat-sati.

Pritom će građani plaćati samo fiksni deo.

Za dobijanje svih dozvola za postavljanje solarnih panela na krovove domaćinstava ranije je bilo potrebno oko dve godine da se uradi projekat, pribavi građevinska dozvola, prikupi veliki broj neophodnih papira.

Nadležni su radili na tome da se ta procedura značajno skrati i pojednostavi i da od trenutka donošenja odluke o postavljanju solarnih panela, do potpisivanja ugovora ne bi trebalo da prođe više od dva do tri meseca.

Sada više nije potrebna građevinska dozvola, već samo odobrenje lokalne samouprave.

Ako živite u zgradi, biće vam potrebna odluka stambene zajednice ili dela zajednice, kao i okvirni projekat za solarne panele koji se potom priključuje na postojeće instalacije u stanu i kući.

Solarne panele možete ugraditi i za oko 1.000 evra.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE