Obrenovac, 29.11.2021

TKSE I NAKNADE


Izvor: nova.rs/Beta/Lokalne novine | Obrenovac, 01.10.2021.
Koliko novca dajemo na razne parafiskalne namete

Foto:Shutterstock


U Srbiji je sistem od 1.200 taksi, naknada i drugih parafiskalnih nameta na republi─Źkom nivou i oko 100 lokalnih administrativnih taksi (LAT), kao i veliki broj ostalih lokalnih neporeskih da┼żbina, neure─Ĺen i netransparentan, kako za gra─Ĺane tako i za privredu, pa je neophodno napraviti jedinstven javni registar svih neporeskih da┼żbina, rekla je danas projektni menad┼żer u Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj (NALED) Jelena Ran─Źi─ç.

Ran─Źi─ç je rekla da su te neporeske da┼żbine na republi─Źkom nivou propisane u oko 200 zakona i 270 podzakonskih akata dok su u lokalnim samoupravama one propisane u preko 400 razli─Źitih odluka o LAT, lokalnim komunalnim taksama (LKT), odlukama o visini doprinosa za ure─Ĺivanje gra─Ĺevinskog zemlĐśišta i odlukama javnih komunalnih preduze─ça.

To su, kako je rekla, pokazala istra┼żivanja i analize koje su uradili KPMG i NALED kroz Projekat za reformu neporeskih prihoda koji sprovode zajedno sa Partner Solutions i Institutom Mihajlo Pupin, a finansira Ameri─Źka Agencija za me─Ĺunarodni razvoj.

„Predla┼żemo da se napravi javni, elektronski registar svih neporeskih da┼żbina koje se napla─çuju gra─Ĺanima i privredi uz istovremeno omogu─çavanje organima javne uprave da na jednostavan i sistemati─Źan na─Źin unose u registar neporeske namete, koji su u njihovoj nadle┼żnosti uz poštovanje principa da ni jedna da┼żbina koja nije uneta u registar ne mo┼że da se naplati. Imaju─çi u vidu da u strukturi neporeskih da┼żbina dominiraju takse, unos u registar bi trebalo zapo─Źeti upravo sa njima“, navodi se u analizi.

U neporeske da┼żbine spadaju, prema re─Źima Ran─Źi─ç, takse i naknade za koriš─çenje javnih dobara, ali i brojni parafiskalni nameti ─Źija visina nije u skladu sa propisanom metodologijom jer je utvr─Ĺena u procentualnom iznosu ili prema ekonomskoj snazi poreskog obveznika.

Pravni osnov za uvo─Ĺenje taksi i ostalih neporeskih da┼żbina kao i njihovu naplatu u jedinicama lokalne samouprave (JLS) ─Źini Zakon o bud┼żetskom sistemu, Zakon o lokalnoj samoupravi i Zakon o finansiranju lokalne samouprave.

Ista usluga – razli─Źite takse

Najve─çi deo neporeskih da┼żbina, prema njenim re─Źima, ─Źine razli─Źite takse, tri ─Źetvrtine, dok se ─Źetvrtina odnosi na naknade za koriš─çenje javnih dobara i ostale oblike neporeskih prihoda.

Pored velikog broja propisa kojima se ure─Ĺuju te neporeske da┼żbine, problem je, prema njenim re─Źima i što se ponekad iste neporeske da┼żbine, na primer takse mogu prona─çi pod druga─Źijim imenom, kao nadoknada troškova odre─Ĺenog postupka, naknada za izdavanje i produ┼żenje dozvole za koriš─çenje numeracije (pla─çaju operateri Regulatornoj agenciji za elektronske komunikacije).

Postoji veliki broj neporeskih da┼żbina koje JLS napla─çuju, ali su ─Źesto netransparentne, nedovolĐśno sistematizovane, a visina takse za istu uslugu i varira.

Visina takse ne mo┼że u procentima
Visina takse, kako je rekla, mora biti primerena troškovima pru┼żanja javne usluge, odnosno sprovo─Ĺenja postupka ili radnje i mora biti u apsolutnom iznosu i ne mo┼że biti utvr─Ĺena u procentualnom iznosu u odnosu na promenljivu osnovicu.

Taksa se, prema re─Źima Ran─Źi─ç, ne mo┼że napla─çivati za izdavanje dokaza i bilo kojih podataka koje jedan dr┼żavni organ pribavlja od drugog dr┼żavnog organa po slu┼żbenoj du┼żnosti.

Prose─Źan iznos taksi u popisanom uzorku od 15 jedinica lokalne samouprave iznosi oko 7.500 dinara, u gradovima oko 3.850 dinara, a u opštinama 8.350 dinara.

Najskuplje – ime grada

Najve─çi iznos takse pla─ça se za postupke i radnje u oblasti ispunjavanja uslova za obavljanje delatnosti, oko 40.500 dinara (za unošenje imena grada ili opštine u naziv privrednog subjekta) i urbanizama i gra─Ĺevinarstva, oko 17.000 dinara, a najni┼żi prose─Źan iznos za upise u registar i izdavanje potvrda iz registra, oko 800 dinara.

Broj taksi varira izme─Ĺu lokalnih samouprava od deset, koliko ih ima u opštini Ruma, do 144 u opštini Knja┼żevac. Najve─çi broj taksi se nalazi u oblasti urbanizma i gra─Ĺevinarstva (36 odsto), 28 odsto se odnosi na tuma─Źenja, mišljenja, objašnjenja, pravne lekove i deset odsto je u oblasti saobra─çaja.

Taksa od 2,1 milion dinara

U pojedinim JLS su propisani relativno visoki iznosi taksi i to u rasponima, zavisno od, na primer kvadrature objekta, taksa za ozakonjenje objekta u opštini ─ćuprija varira od 3.500 dinara za objekte do 100 kvadrata, do 2,1 milion dinara za objekte preko 1.500 kvadrata.

Postoje zna─Źajne razlike u visini takse za istu radnju, postupak ili pru┼żenu uslugu izme─Ĺu JLS, kao i razlike unutar iste JLS za iste ili sli─Źne postupke i radnje. Tako se u opštini Knja┼żevac za zahtev i uverenje o izdr┼żavanju pla─ça taksa u iznosu od 500 dinara, a za isto takvo uverenje koje je namenjeno upotrebi u inostranstvu 1.000 dinara.

Iznos odre─Ĺenih taksi u pojedinim JLS se razlikuje za fizi─Źka i pravna lica, pa izdavanje uverenja o starosti objekta u opštini Bajina Bašta za fizi─Źka lica iznosi 2.000 dinara, a za pravna lica 3.500 dinara.

U okviru napomene za pojedine takse, propisano je, da ako se donosi jedno rešenje ili akt po zahtevu više lica, taksa se pla─ça onoliko puta koliko ima lica kojima se rešenje ili akt uru─Źuje, što navodi na zaklju─Źak da se radi o parafiskalnoj da┼żbini.

Na internet stranicama pojedinih JLS Odluke o LAT nisu dostupne, a┼żurne i lako pretra┼żive.

U 2019. godini, na nivou svih 145 JLS, napla─çeno je 4,4 milijarde dinara od LKT na isticanje firme (1,3 odsto ukupnih prihoda) i ─Źetiri milijarde dinara po osnovu LKT na motorna vozila (1,2 odsto ukupnih prihoda).

Prihodi od LKT za dr┼żanje sredstava za igru su gotovo bezna─Źajni jer se napla─çuju u manje od ─Źetvrtine (34) ukupnog broja JLS, i u 2019. godini su iznosili 2,5 miliona dinara.

Skriveno oporezivanje

Sve te tri kategorije LKT predstavljaju parafiskale, jer iako u samom nazivu sadr┼że re─Ź taksa, ne pla─çaju se za neposredno pru┼żenu javnu uslugu, izvršeni postupak ili radnju organa JLS.

Re─Ź je, prema re─Źima Ran─Źi─ç o skrivenom oporezivanju jer se, pla─çanjem „takse“, ne dobija javna usluga i ne sti─Źe se pravo koriš─çenja nekog javnog dobra.

Najve─çi prose─Źan iznos firmarine, koji je najve─çi prihod u okviru komunalnih taksi ove kategorije, iznosi oko 215.000 dinara po opštinama i zna─Źajno je ve─çi od prose─Źnog iznosa koji pravna lica pla─çaju u gradovima, oko 122.000 dinara.

Prose─Źan iznos takse za dr┼żanje motornih, drumskih i priklju─Źnih vozila se ne razlikuje mnogo izme─Ĺu opština i gradova i iznosi od 1.800 do 2.600 dinara.

Stvarna fiskalna priroda LKT predstavlja, prema re─Źima Ran─Źi─ç, klju─Źni problem u ovoj oblasti, s obzirom na to da su zbog na─Źina kojim se utvr─Ĺuju, ─Źesto nepredvidive i proizvoljne visine.

Doprinosi za ure─Ĺivanje gra─Ĺevinskog zemljišta
Za razliku od LAT i LKT, pravni okvir za utvr─Ĺivanje i naplatu doprinosa za ure─Ĺivanje gra─Ĺevinskog zemljišta sadr┼żan je u Zakonu o planiranju i izgradnji kojim je predvi─Ĺeno da se ure─Ĺivanje gra─Ĺevinskog zemljišta finansira i iz doprinosa za ure─Ĺivanje gra─Ĺevinskog zemljišta koji pla─ça investitor JLS na ─Źijoj je teritoriji predvi─Ĺena izgradnja objekta.

Zakonom su propisani i kriterijumi za obra─Źun visine tog doprinosa i to prema prose─Źnoj ceni kvadratnog metra novoizgra─Ĺenih stanova u konkretnoj JLS, koeficijentu zone (ne mo┼że biti ve─çi od 0,1) i koeficijentu namene (ne mo┼że biti ve─çi od 1,5).

Analizom 35 popisanih doprinosa za ure─Ĺivanje gra─Ĺevinskog zemljišta utvr─Ĺeno je da postoji oko 1.500 razli─Źitih iznosa doprinosa, a razlog tolikog broja je sam na─Źin obra─Źuna visine doprinosa.

U gradovima se iznos doprinosa po kvadratnom metru kre─çe u rasponu od 1.000 dinara do 7.200 dinara, a u opštinama od 400 dinara do 3.400 dinara, sa izuzetkom opštine Lajkovac gde je 68.400 dinara po kvadratu.

Od svih analiziranih neporeskih lokalnih da┼żbina prihod od doprinosa za ure─Ĺivanje gra─Ĺevinskog zemljišta je najve─çi u apsolutnom iznosu i u 2019. godini iznosio je 12,9 milijardi dinara odnosno ─Źetiri odsto ukupnih prihoda svih JLS.

U analizi se navodi da je potrebno klasifikovati lokalne da┼żbine u skladu sa njihovom fiskalnom prirodom na takse, naknade i poreze, uz ukidanje parafiskalnih nameta.

Tako bi, na primer LKT za isticanje firme trebalo prekvalifikovati u komunalni porez na obavljanje delatnosti, dok bi LKT na motorna vozila trebalo integrisati u republi─Źki porez na motorna vozila, a naknadu za pru┼żanje usluga pravne pomo─çi koja iznosi 50 odsto predvi─Ĺene tarife za rad advokata propisati u apsolutnom iznosu kao i taksu za izdavanje kopije spisa i duplikata isprava.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE