Obrenovac, 17.05.2021

JEDNA TREĆINA MLADIH NA DRUŠTVENIM MREŽAMA


Izvor: Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 31.01.2021.
Oko 75 odsto mladih ima profile na društvenim mrežama, na internetu tokom dana provedu više od tri sata, a svako drugo dete poseduje sopstveni uređaj

Foto:Social Media logos


Oko 75 odsto mladih ima profile na društvenim mrežama, na internetu tokom dana provedu više od tri sata, a svako drugo dete poseduje sopstveni uređaj. Ovo je stvarnost u našoj zemlji, u kojoj baš kao i svuda u svetu dolazi do zloupotrebe u virtuelnoj stvarnosti, opasnih trendova i zavisnosti.

Instagram, Fejsbuk, Snepčet, sve to deca koriste mnogo bolje od odraslih. Tamo ih čeka zabava, komunikacija sa poznatima i nepoznatima, učenje, ali i potencijalna opasnost.

"Često detetu dajem da koristi telefon. Naša deca znaju više o tehnologijama, ali mi znamo više o životu. Bavimo se svojom decom na vreme", kaže majka Sanja Košarac.

Da bi se ta opasnost predupredila, deca predškolskog uzrasta ne treba da imaju pristup internetu, smatraju stručnjaci. U suprotom, neophodan je roditeljski nadzor.

"Sve što ih upućuje na neku aktivnost je potencijalna opasnost za život deteta. Dete sve što je starije, sve više je u stanju da prepoznaje opasnost, pa je samim tim i bezbednije. Sve što je dete mlađe opasnost je sve veća", kaže Komlen Lalović IT stručnjak.

Povodom samoubistva devetogodišnjeg dečaka, do kog je najverovatnije došlo jer je pratio instrukcije iz igre sa TikToka, Jutjuber Miloš Kostić mladima je poručio da vode računa o sopstvenoj bezbednosti.

"Moja poruka najmlađima je da vode računa jer svaki čelindz koji deluje glupo ili tako da na bilo koji način mogu da povrede sebe, da provere sa starijima šta je to, da vode računa i da se čuvaju", rekao je Kostić.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE