Obrenovac, 07.05.2021

SAOBRA─ćAJCI KONTROLI┼áU NOVI PREKR┼áAJ


Izvor: Alo.rs/Blic/D.S./Lokalne novine | Obrenovac, 29.01.2021.
Kazne za voza─Źe od 20.000 do 40.000 dinara

Foto:Mondo/Stefan Stojanovi─ç


Pripadnici Uprave saobra─çajne policije od Nove godine dobili su još jedno zadu┼żenje - kontrolu voza─Źa na psihoaktivne supstance. To je do sada bila povremena aktivnost zbog slo┼żene aparature, a sada, sa brzim testom, odgovor da li neko lice ugro┼żava saobra─çaj vo┼żnjom pod dejstvom narkotika mogao bi da stigne za svega nekoliko minuta.

To je do sada bila povremena aktivnost zbog slo┼żene aparature, a sada, sa brzim testom, odgovor da li neko lice ugro┼żava saobra─çaj vo┼żnjom pod dejstvom narkotika mogao bi da stigne za svega nekoliko minuta.

1. Kako test funkcioniše, kako izgleda i koliko minuta je neophodno da bi se dobio rezultat?

- Kontrola se vrši na dva na─Źina. Prvi je koriš─çenjem ure─Ĺaja Dräger DrugTest 5000, odnosno na osnovu uzorka pljuva─Źke. Kontrolu vrše policijski slu┼żbenici na mestu gde je voza─Ź zaustavljen i kontrola traje oko 10 minuta - naveli su iz Agencije.

Oni dodaju da postoji i drugi na─Źin vršenja kontrole a to je upu─çivanje voza─Źa za koga se posumnja da upravlja vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci na stru─Źni pregled u odgovaraju─çu zdravstvenu ustanovu, gde medicinsko osoblje vrši analizu na osnovu uzorka krvi, odnosno urina.

2. Na koje droge je test osetljiv?

Na osnovu uzorka pljuva─Źke detektuje se prisustvo 7 vrsta narkotika: amfetamin, kanabis, kokain, metamfetamin, opijati, metadon i benzodijazepin.

3. Cena testa do sada bila prepreka?

Kako je navedeno, postojala je kontrola upu─çivanjem voza─Źa za koga se posumnja da upravlja vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci na stru─Źni pregled u odgovaraju─çu zdravstvenu ustanovu, gde medicinsko osoblje vrši analizu na osnovu uzorka krvi, odnosno urina.

- Me─Ĺutim, razvojem i nabavkom ure─Ĺaja poput Dräger DrugTest 5000 postupak utvr─Ĺivanja postojanja droga u organizmu voza─Źa olakšan je na licu mesta, te je policijskim slu┼żbenicima omogu─çeno da na licu mesta utvrde postojanje narkotika u organizmu. Za intenzivniju primenu ovakvih ure─Ĺaja bilo je potrebno sprovesti obuke lica za koriš─çenje i nabavke ure─Ĺaja koji ─çe u najve─çoj meri odgovarati našem sistemu, pored toga treba imati u vidu da i zemlje Evrope od 2018. godine intenzivnije rade na primeni i implementaciji ure─Ĺaja poput Dräger DrugTest 5000 u kontroli saobra─çaja - ka┼żu u Agenciji za bezbednost saobra─çaja.

4. Koje su kazne?

Ukoliko se utvrdi da je voza─Ź upravljao vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, policijski slu┼żbenici isklju─Źi─çe voza─Źa iz saobra─çaja u trajanju od 24 ─Źasa, a po naredbi policijskih slu┼żbenika voza─Źu se odre─Ĺuje zadr┼żavanje u slu┼żbenim prostorijama u trajanju do 12 sati.

- Protiv voza─Źa se podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka i zakonom je propisana nov─Źana kazna u iznosu od 20.000 do 40.000 dinara ili kazna zatvora u trajanju do 30 dana, 8 kaznenih poena i zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od najmanje šest meseci - navode oni.

Oni koji odbiju ovakvo testiranje bi─çe ka┼żnjen nov─Źanom kaznom od 100.000- 120.000 dinara, 14 kaznenih poena i oduzimanjem dozvole na osam meseci ili zatvorskom kaznom od 30 dana, stoji u zakonu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE